EUROCHAMBRES Economic Survey 2019

Europeiska företag är fortsatt optimistiska men förväntningarna har minskat jämfört med föregående år. Samtidigt anser fler företag att det är svårt att få tag i kvalificerad arbetskraft. Detta är några av slutsatserna i årets rapport.

Eurochambres konjunkturbarometer är en årlig undersökning av europeiska entreprenörers förväntningar om efterfrågan, investeringar och anställningar liksom utmaningar för att växa. Årets rapport baseras på svar från mer än 45 000 företag i 25 europeiska länder och undersökningen är en av de största i sitt slag.

Konfidensindikatorn för europeiska företag är fortsatt högre än det historiska genomsnittet men den har minskat jämfört med de senaste tre åren.

Företagen är fortsatt optimistiska men svaren pekar på att toppen av den senaste högkonjunkturen är nådd, säger Pernilla Johansson, chefekonom på Sydsvenska Handelskammaren och ansvarig för svenska företags medverkan i undersökningen.

Källa: EUROCHAMBRES Economic Survey 2019
Anm.: Nettotal är skillnaden mellan andelen respondenter som svarat ökar respektive minskar.

Men skillnaderna är stora mellan olika länder i Europa. Finland, Portugal, Sverige, Rumänien och Polen är de länder som rapporterar högst förväntningar inför 2019.
Optimismen är fortsatt hög bland svenska företag men det finns orosmoln. Brist på arbetskraft upplevs som ett stort tillväxthinder i Sverige liksom i flera andra europeiska länder, säger Pernilla Johansson. Satsningar på rätt utbildningar men också fördjupad integration mellan länderna i EU är därför viktiga åtgärder framöver.

Den svaga växelkursen upplevs också som ett relativt stort hinder för flera svenska företag. Sverige och Turkiet anser, till skillnad från euroländerna, att växelkursen utgör en utmaning.

Medan flertalet företag anger att Brexit inte ses som en stor utmaning, anser två av tre företag på Irland att Brexit utgör ett stort hinder framöver.

Länk till rapport: http://bit.ly/2DG509n

Länk till infographics: http://bit.ly/2BaWQ6o

0