Sparbanken Syds Ekonomihälsapris 2020

Drygt var fjärde svensk känner oro och ångest när de tänker på sin privatekonomi. Så ska det inte vara! Därför instiftar vi i år Ekonomihälsapriset, som syftar till att årligen prisa en person, organisation, företag, projekt, initiativ eller förening som bidragit till en bättre ekonomihälsa för privatpersoner i Skåneregionen. Prissumman ligger på 100 000 kronor och fram till den 18 oktober kan du nominera någon som du tycker bör vinna det första Ekonomihälsapriset någonsin.

Men vad är då ekonomihälsa?

Jo, vi på Sparbanken Syd menar att en god ekonomihälsa är ett förhållningssätt till ekonomi som är bra för både plånboken och planeten. För dig som individ innebär det:

  • Att ha kunskap, kontroll och förståelse för privatekonomi.
  • Att ha en bra och positiv känsla kopplat till sin ekonomi.
  • Att förstå hur man kan påverka sitt personliga klimatavtryck genom sin ekonomi.

Har du en god ekonomihälsa får du en mer positiv känsla när du tänker på din ekonomi och kan göra hållbara val för dig själv och miljön. Vi arbetar dagligen för en ökad ekonomihälsa i Skåne och ser det som en självklarhet att uppmuntra och hylla lokala initiativ som också bidrar till det. Som sparbank tar vi ansvar för att sprida kunskap och erbjuda verktyg för att göra vägen mot en god ekonomi enklare och roligare.

Årets tema – kvinnors ekonomihälsa

I år är temat kvinnors ekonomihälsa: enligt vår undersökning tillsammans med KantarSifo kan vi se att fler kvinnor än män känner oro för sin privatekonomi. Det vill vi gärna belysa, och vi vill jobba för att kvinnor ska säkra sin privatekonomi och stärka sin ekonomiska egenmakt, därför har vi i år valt att fokusera på initiativ som bidrar till kvinnors ekonomihälsa.

Vilka kan tävla och hur går det till?

Privatpersoner, organisationer, företag, projekt, initiativ eller föreningar kan nomineras så länge de är verksamma i Skåne samt bidragit till kvinnors ekonomihälsa i regionen. Det är tillåtet att nominera sig själv. Nomineringssidan är öppen till 18 oktober och därefter överlägger juryn för att sedan dela ut priset under Ekonomihälsadagen den 5 november på Studio i Malmö.

Vem som helst får skicka in en nominering (även för ett eget initiativ). Nominera din kandidat här>

0