Datum / Tid


Online

Livesänd föreläsning via zoom

Pris

Kostnadsfritt för deltagare som är anslutna till Trade Network, vårt nätverk för alla som arbetar med internationell handel. Vi tar löpande emot nya deltagare. Nyfiken och vill veta mer? Kontakta Mariette Gunnarsson

595 kr/pers för medlemsföretag i Handelskammaren. Här hittar du våra medlemmar.
895 kr/pers för icke-medlemmar.
Moms tillkommer. Anmälan är bindande, men platsen kan överlåtas.

Sista anmälningsdag är kl 8.00 den 13 september.

Eventet kommer att sända via Zoom. Ta gärna del av våra riktlinjer för användande av Zoom.

Webbinarium: Nytt uppgiftslämnande, ny process – är du redo för det nya exportsystemet? 

Den 1 oktober produktionssätts Tullverkets nya system för exporthantering. Under en övergångsperiod fram till 2 december kommer företag behöva ansluta sig till systemet och börja göra sina exportdeklarationer i det nya systemet.

Övergången till det nya exportsystemet innebär även en helt ny process för företags exportflöden. Den nya processen kräver ökat samarbete och informationsutbyte mellan fler aktörer i exportkedjan från exportör och tullombud till fraktförare eller deras ombud. Därför är det viktigt att alla aktörer i exportkedjan ser över och anpassar sina rutiner och flöden till den nya processen.

Under detta webbinariet belyser vi:

  • Övergången till det nya exportsystemet.
    Vad innebär denna förändring? Vilka förberedelser krävs? Vad är nytt?
  • De tre stegen i den nya exportprocessen och hur olika aktörer i exportkedjan berörs.
    Den nya processen består av uppgiftslämnande i tre steg: exportdeklaration, anmälan av varor till utförselkontoret och anmälan om varors utförsel. Det exporterande företaget måste bland annat sätta upp rutiner för att förse aktörer i de senare stegen med exportsändningens MRN-nummer. Hur fungerar den nya exportprocessen? Vilka förberedelser måste olika aktörer i exportflödet göra? Vad innebär förenklingen STC (Single Transport Contract)?

Vår föreläsare tar även upp ett antal andra förändringar som sker inom kort där företag behöver se över sina tillstånd och rutiner.  


Föreläsare

Malin Madsen, strategisk rådgivare tull och internationell handel, på Sydsvenska Industri- och Handelskammaren. Malin sitter bland annat med i Tullverkets referensgrupp för Elektronisk Tull.

0