Energi- och näringsminister Ebba Busch besökte Handelskammaren

I dag träffade vi tillsammans med elproducenter och flera medlemsföretag energi- och näringsminister Ebba Busch vid ett möte på Handelskammaren i Malmö. Mötet, som hölls i ett öppet och frankt tonläge, var konstruktivt och kan sammanfattas med att regeringen uppfattat den allvarliga situationen i Sydsverige. De har förstått att åtgärder behövs och det omgående.

På plats var även flera journalister som ville ta del av ministerns tankar kring elförsörjningen i landet. På frågan om vad Ebba Busch tror om Sveriges framtida elpriser kommenterade hon:
Jag hoppas att vi har en framtid som inte har olika elprisområden, men då måste vi få loss mer fossilfri baskraft. Det är viktigt att vi, både som hushåll och företag, kan veta hur mycket el vi har tillgänglig vid varje given minut, varje dag, året runt. Det får inte vara beroende av när vinden blåser – i annat fall måste vi lagra vindkraften och utveckla den tekniken.

Handelskammarens vice vd Per Tryding om mötet:
Vi har träffat Ebba Busch och haft en rak dialog om effektinvesteringarna i Sydsverige. Hon verkar ändå förstå att det behöver ske saker här och nu före 2030. Om vi inte gör något för att förbättra läget finns risken att vi kommer tappa otroligt mycket investeringar och kosta Sverige jobb.

Vår vd Stephan Müchler fortsätter:
Ebba Busch har ju ingen beundransvärd uppgift där hon har ärvt en politik från tidigare regeringar som har försatt hela landet i stora problem – inte minst södra Sverige. Det var dock ganska talande när hon öppnade sitt anförande med att hon vill ha en rak dialog och sa att vi på Sydsvenska Handelskammaren inte var kända för att vara några blyga violer.

Mötet avslutades med ett löfte från ministern att återkomma inom kort för en fördjupad diskussion om tänkbara åtgärder.

0