Ny rapport om ökat behov av samverkan mellan näringsliv och skolor

Nordvästra Skåne har en lång tradition av industri med ett mångsidigt och framgångsrikt näringsliv. Men för att behålla och stärka regionens konkurrenskraft krävs nu en ökad samverkan mellan utbildningsväsendet och industrin.

I samarbete med Familjen Helsingborg har Sydsvenska Handelskammaren genomfört en kartläggning av industrins engagemang i det industritekniska programmet i nordvästra Skåne. Rapporten ”Samverkan på sparlåga” visar på outnyttjade möjligheter och efterlyser en mer systematisk och långsiktig samverkan mellan skolor och näringsliv för att möta framtidens behov av kompetens.

Kartläggningen visar att det idag finns stora skillnader i företagens engagemang. Ett fåtal företag tar ansvar för att tillhandahålla praktikplatser (APL), medan majoriteten av företagen inte är engagerade i utbildningarna. Faktum är att endast 35 företag står för två tredjedelar av alla praktikplatser i regionen.

Vår undersökning visar tydligt att vi behöver mer kunskap om hur näringslivets och skolans samarbete ser ut i Sverige. Undersökningen i Familjen Helsingborg pekar på att denna sorts underlag hade varit värdefullt för samtliga yrkesprogram. Såväl skolor, som företag och elever skulle vinna på det, säger Erik Ehn Blomgren, Expert Kompetensförsörjning på Handelskammaren samt rapportförfattare

Samtidigt som få företag erbjuder APL-platser visar rapporten att antalet elever i det industritekniska programmet i Skåne förväntas att fördubblas till år 2030, vilket innebär ett ytterligare ökat behov av praktik- och lärlingsplatser.

Lösningen kan vara i form av ett gemensamt programråd samt en nationell databas för praktikplatser. Detta skulle dels förbättra möjligheterna för skolor och företag att samverka, dels fungera som ett utmärkt underlag för beslutsfattare, avslutar Erik.

0