Datum / Tid


Plats

Handelskammarens lokaler på våning 7, Ångbåtsbron 1 i Malmö

Pris

1895 kr/pers för medlemsföretag i Handelskammaren. Här hittar du våra medlemmar.
2 895 kr/pers för icke-medlemmar.
Moms tillkommer. Anmälan är bindande, men platsen kan överlåtas.

I samband med registreringen 8.45-9.00 serveras kaffe/te och fralla. Den avslutande tiden inkluderar en avslutande gemensam lunch.

Handelskammarens lokaler ligger centralt med cirka fem minuters gångavstånd från Centralstationen vilket är smidigt om du kommer med tåg eller buss.

OBS: Finns någon enstaka plats kvar – kontakta Mariette Gunnarsson direkt eller maila Deltag@handelskammaren.com om du är intresserad.

Sista anmälningsdag är den 2 april.
Observera att vid avanmälan efter den 2 april utgår full avgift vid utebliven närvaro.

Utbildning: FIDIC-avtalen för svenska entreprenader och industriella anläggningsprojekt

Introduktion till FIDIC-avtalen – hur fungerar de och hur begränsar man sin risk?

Globalt sett är FIDIC-avtalen de mest använda standardavtalen. I Sverige har allt fler beställare av industriella anläggningar börjat använda dem istället för ABA 99. På entreprenadsidan har Trafikverket nyligen meddelat att man framöver kommer att använda FIDIC i vissa upphandlingar istället för AB 04 eller ABT 06. I Sverige har många företag dock inte full kunskap om innehållet i FIDIC-avtalen och vilka risker de innebär för entreprenörer och leverantörer.

FIDIC:s standardavtal bygger delvis på andra principer än svenska standardavtal. En entreprenörs eller leverantörs ansvar under ett FIDIC-avtal är betydligt större än under ett motsvarande svenskt standardavtal.

Under denna utbildning ger vi en översiktlig genomgång av de olika FIDIC-avtalen och belyser skillnader i förhållande till ABA 99, AB 04 och ABT 06.

Vi går också igenom de olika FIDIC-avtalens användningsområden och de utökade riskexponeringar – men också fördelar – som de innebär för entreprenörer och leverantörer. Utbildningen kommer också att ge konkreta tips om hur entreprenörer och leverantörer bör göra för att begränsa sina risker när ett projekt ska offereras på ett FIDIC-avtal.

Vi belyser bland annat följande områden:

  • Hur FIDIC-avtalen är uppbyggda och hur reglerna om ”the Engineer”, som är ett särskilt kännetecken för FIDIC, fungerar.
  • Vad som i övrigt är annorlunda i FIDIC-avtalen jämfört med svenska standardavtal.
  • Leverantörens felansvar, som är annorlunda reglerat än i ABA 99, AB 04 och ABT 06
  • Vilket ansvar en leverantör har som inte direkt framgår av avtalstexten
  • Vilka formaliakrav som en leverantör måste uppfylla för att inte tappa rätten till krav på tidsförlängning och kostnadsersättning

Det finns ett antal olika FIDIC-avtal bl.a. Red Book (ungefär motsvarande AB 04), Yellow Book (ungefär motsvarande ABT 06/ABA 99), Silver Book (där i princip all risk flyttas till leverantören), och Green Book (kortversion för mindre projekt).

Vi kommer under utbildningen att ha fokus på Yellow Book och Red Book – som är de avtal som svenska leverantörer och entreprenörer oftast stöter på – men beröra vilka skillnader som föreligger mellan dem och de andra FIDIC-avtalen.

Tipsa gärna intresserade kollegor, inbjudan gäller alla på företaget. Varmt välkommen!


Föreläsare är Per Mildner, advokat och delägare vid Advokatfirman Lindahl. Per var tidigare bolagsjurist vid ABB och är specialiserad inom området industriella anläggningsprojekt. Han har omfattande internationell erfarenhet av sådana avtal och har under en 25-årsperiod arbetat särskilt med FIDIC-avtal. Per är varje termin anlitad av både Lunds universitet och Stockholms universitet för att som gästföreläsare beskriva skillnaderna mellan FIDIC-avtalen och svenska standardavtal.

 

0