Vinnare 2017: Elina Berglund och Madeleine Källmarker

Ikväll på Sydsvenska Industri- och Handelskammarens höstmöte utses Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte. Priserna delas ut årligen för att uppmärksamma teknikens betydelse för samhälle, livskvalitet och företagande.

Årets Tekniker tilldelas en person som genom sitt arbete bidrar till samhällets utveckling och inspirerar andra tekniker. Årets vinnare är Elina Berglund, medgrundare och CTO på Natural Cycles – en preventivmedelsapp som består av en unik algoritm som detekterar och förutser ägglossning och fertilitet. Natural Cycles är ett certifierat preventivmedel som även kan användas som ett hjälpmedel för att bli gravid. Appen finns tillgänglig i många länder och gör stor skillnad för många kvinnor.

– Vi är den första appen som är certifierad som preventivmedel, jag hoppas att vi som företag banar väg för och kan inspirera till skapandet av fler medicintekniska appar och hjälpmedel. Personligen vill jag bana väg för och inspirera fler kvinnor till att uppfinna, forska och ta steget till att bli entreprenörer – tillsammans kan vi förändra techbranschen, säger Elina Berglund.

Priset Årets Tekniklöfte tilldelas en person i uppstartsfasen av sin teknikkantade karriär. Årets vinnare är Madeleine Källmarker som arbetar med ett projekt på Chalmers somsyftar till att integrera nya lösningar på förnybara energikällor med arkitektur. I projektet har löv utforskats, både strukturell uppbyggnad och kemiska reaktioner som omvandlar energi genom fotosyntes. Madeleine utvecklar designen av ett skärmtak där regnvatten samlas och omvandlar vätgas genom solceller. Det finns stor potential för vidareutveckling av arbetet och Madeleine är en inspirationskälla för tekniska lösningar mellan olika forskningsområden.

Med mitt projekt vill jag uppmuntra till gränsöverskridande forskningsprojekt och visa vilka spännande resultat det kan ge. Naturen har lösningar på många av de problem vi står inför. Med denna utmärkelse hoppas jag kunna vara en förebild för framförallt unga som vågar anta utmaningen om en fossilfri framtid, säger Madeleine Källmarker.

-Det finns en stor kompetensbrist inom teknikbranschen. Med priserna Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte vill vi belysa teknikens betydelse för samhällsutveckling och genom att lyfta fram talanger som Elina och Madeleine hoppas vi kunna inspirera fler att söka sig till teknikyrken, säger Kerstin Lindell, vd för Bona AB, initiativtagare till priset.

Om priserna
Priserna Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte är instiftade av Handelskammaren på initiativ av Kerstin Lindell. Priserna sponsras av Alfa Laval, Beijer Electronics, Bona AB, Chefspoolen, Deloitte, Höganäs, Moll Wendén, SEB, TePe Munhygienprodukter AB, Trelleborg AB och Handelskammaren.

För mer information:http://aretstekniker.se/


För ytterligare kommentarer
Sarah Mesch, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, 070 2595714

0