Ny analys om Sydsveriges ekonomi – “Malmö är den nya lärdomsstaden och nytt skånskt rekord i investeringar”

Idag släpps Sydsverige Live 2018 – en omfattande analys av tillväxten och dess villkor i Sydsverige. Rapporten bygger både på officiell statistik och 150 intervjuer med företagsledare. Bakom rapporten står Sydsvenska Handelskammaren och Industrifakta AB.

Analysen visar en stark utveckling på flera områden.

Jobben urbaniseras, men inte bara till storstäderna. Det finns en stark och ibland bortglömd tillväxt i mellanstora orter. Det har varit en bred uppgång och det skapas både avancerade och enklare jobb. Säkerställda tal visar att det skapats 21 000 nya jobb 2013-2016.

Malmö skapar nästan 60% av jobben i arbetsmarknadsregionen vid Öresund (omfattande Malmö-Lund-Helsingborg). Malmös näringsliv skapar flera akademikerjobb både i antal och andel än Lund. Av Malmös nya jobb är 58% kvalificerade mot 44% i Lund.

2017 har vi verifierade siffror på Venture Capital (riskvilligt kapital) för Skåne som slår nytt rekord med 1,6 miljarder kronor. Det är bara huvudstadsregionerna i Norden som har mer. Sydsverige hade över 500 stycken 10-10-10 bolag som funnits i tio år och vuxit till mer än tio anställda och med tio miljoner omsättning.

Vart sjätte bolag rekryterar internationellt och de sydsvenska universiteten är bäst i landet på att attrahera internationella studenter. Men fortfarande är andelen internationell personal som genomsnitt lägre än i andra storstadsregioner. Eftersom internationalisering bidrar till tillväxt är detta därför en stor potential.

Sydsverige har Sveriges mest snabbväxande arbetsmarknadsregion (Älmhult), men av Sydsveriges 11 lokala arbetsmarknader finns även platser som har svag utveckling.

I årets rapport granskas två viktiga framtidsfrågor speciellt. Den ena är hur ESS/Max IV kan utnyttjas för regionen och den andra är sydsvenska hamnar, som är en underskattad resurs.

Rapporten granskar kompetensförsörjning och andra tillväxtfrågor. Bland annat föreslås att Öresundsregionens hamnar ska gå samman till ett gemensamt bolag som skulle bli en stor aktör på nivå som i vissa dimensioner skulle vara större än Göteborgs hamn.

Nytt för årets rapport är att Länsförsäkringsbolagen i de sydsvenska länen medverkar som partner.

Rapporten finns i sin helhet här

Mer information, kontakta vår chefekonom Pernilla Johansson.

0