Nu börjar sökandet efter Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte 2019!

Teknik är det mänskligaste som finns. För att visa just detta delar Handelskammaren i samarbete med Alfa Laval, Beijer Electronics, Bona AB, Chefspoolen, Deloitte, Höganäs, Moll Wendén, SEB, TePe Munhygienprodukter AB och Trelleborg AB, varje år ut ett pris till Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte.

Det är med stolthet vi för sjunde året delar ut priset Årets Tekniker och för fjärde året priset Årets Tekniklöfte. Med priset ”Tekniklöftet” vill vi uppmuntra nya förmågor som har en stor potential men som fortfarande ligger i etableringsstadiet. Utmärkelserna handlar om att hitta personer som kan inspirera andra. För utan innovativa tankesätt och modiga människor med nya idéer och produkter är det oerhört svårt att konkurrera på en global marknad.

Under de senaste åren har vi fått in flera intressanta nomineringar vilket, efter noga övervägande, har resulterat i nedanstående vinnare:

Årets Tekniker:
2013
: Bo Håkansson, Professor vid Chalmers. Se mer här: Årets Tekniker 2013
2014: Mehrdad Mahdjoubi, Orbital Systems. Se mer här: Årets Tekniker 2014
2015: Petra Wadström, Solvatten, Se mer här: Årets Tekniker 2015
2016: Tongyun Shen, Robust Seed Technology AB, Se mer här: Årets Tekniker 2016
2017: Elina Berglund, Natural Cycles. Se mer här: Årets Tekniker 2017
2018: Göran Bolin, SaltX. Se mer här: Årets Tekniker 2018

Årets Tekniker – Tekniklöfte:
2016: Sofie Woge, Tendo, Se mer här: Årets Tekniker – Tekniklöfte 2016
2017: Madeleine Källmarker, student vid Chalmers. Se mer här: Årets Tekniker ­– Tekniklöfte 2017
2018: Nicolas Maxant, Mimbly. Se mer här: Årets Tekniker – Tekniklöftet 2018

Initiativtagare till Årets Tekniker är Kerstin Lindell, VD på Bona AB och vice ordförande i Handelskammaren.

– Det finns studier som visar att det år 2030 beräknas råda brist på över 50 000 ingenjörer. Genom ”Årets Tekniker” kan vi lyfta tekniker som yrkeskategori, och förhoppningsvis också skapa intresse för teknik, och därmed bidra till att stärka vår långsiktiga konkurrenskraft. Det finns priser till ledare, ekonomer och innovatörer, men det är alltför sällan som vi uppmärksammar tekniker säger Kerstin Lindell.

Vinnarna utses med hjälp av nomineringar – från till exempel kollegor, elever och chefer och sedan granskas kandidaterna av en jury som utser vinnaren. Vinnarna får ett stipendium på 50 000 kronor vardera.

Prisutdelningen sker på Handelskammarens Höstmöte, den 28 november, i Malmö.

Nominera en tekniker på http://www.aretstekniker.se eller följ oss på Facebook: facebook.com/aretstekniker

För frågor eller ytterligare kommentarer, vänligen kontakta Jacob Elander 040-690 24 62

0