Nyfiken på framtiden – samtal med Anneli Hulthén, landshövding i Skåne

Anneli Hulthén intervjuas av Stephan Müchler

Nyfiken på framtiden – vi möter de som formar den

Vi lever i en utmanande tid. I vår serie ”Nyfiken på framtiden” försöker vi i samtal med intressanta personer förstå hur samhället utvecklas.

Vår tredje gäst är Anneli Hulthén, landshövding och chef för Länsstyrelsen Skåne. Landshövdingen ger sin syn på vad som händer i Sverige och vad framtiden kan komma att ge.

Utdrag från intervjun:

Vad är det att vara landshövding? Vad gör man egentligen?
– Bra fråga. Det är ju en roll som är tyngd av historien. Pratar man med äldre personer så var landshövdingen den som kom med pompa och ståt. Men det är ju också en roll som måste leva och utvecklas med tiden. Dels så har du den ceremoniella delen och sen den som låter mindre glamoröst att du är chef för länsstyrelsen.


Hur har corona påverkat länsstyrelsen?
– Helt och hållet, till 100 procent kan man nästan säga. När vi försökte lösa problem under april, maj och juni räkna vi ut att 90 procent av vår tid gick till covid-aktiviteter/lösningar. Mycket av länsstyrelsens arbete har fokuserat på covid och mycket har fått läggas på hög till någon annan gång.


Dagens debattklimat kan upplevas som hårdare, med snabbt tempo, mindre analyser och ganska fula påhopp. Hur ska vi komma ut ur dagens hårda debattklimat?
– Jag tycker vi ska ta med oss det bättre samtalsklimatet som har varit under covid-19. Där man faktiskt har satt sig ner, oavsett parti, och funderat på ”hur gör vi detta?”. Vi kan inte hålla på att diskutera något som inte är relaterat till detta, utan vi måste alla dra vårt strå till stacken. Kan man ta med sig lite av det klimatet in i nästa diskussion så tror jag mycket skulle vara vunnet. Men jag upplever exakt samma sak som du att debatten har hårdnat under alla de åren som jag har varit med. Debatten förs inte enbart i samtal i en öppen debatt utan det förs även på sociala medier. Där är ju nästan tonen ännu råare och hårdare, vilket gör att folk kanske slutar engagera sig och blir avskräckta att yttra sig. Så det är mycket av en demokratifråga också, för tystar du människor då är det absolut inte bra.

0