Jobben och företagen – när hälsokrisen blev en ekonomisk kris

I Ekonomihögskolan vid Lunds universitets femte avsnitt av seminarieserien ”Morning Talks” var de ekonomiska effekterna av coronaviruset på agendan. På plats var vår chefekonom Sara Åhlén Björk, PhD, och Fredrik N G Andersson, docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Under ledning av Louise Larsson, kommunikatör på Lunds universitet, diskuterade de hur coronakrisen har påverkat samhället och de ekonomiska utmaningar som krisen har medfört.

Hur har pandemin påverkat företagen?

– Det finns många svar på den frågan, men jag skulle vilja beskriva det hela med ”osäkerhet”. Det är en osäkerhet inte bara i hur länge pandemin varar, utan också hur det påverkar det enskilda företaget. Det är en osäkerhet över hur det kommande året ska planeras: Vilka länder kommer att vara öppna? Vilka supply chains ska jag ha? Ska jag ändra hela vår affärsmodell? Behöver jag säga upp personal? Med tanke på att flertalet företag även har personalen jobbandes hemifrån så blir det även svårare att se över deras hälsa. Det krävs ett helt annat fokus i dag av en chef än vad det gjorde för ett år sedan, säger Sara.

Hur går det för industrin?

Under rådande kris har effekterna inte varit lika tydliga för industribranschen som för andra drabbade branscher. En förklaring till detta kan vara att industrin inte finns i storstäder, därmed blir dess påverkan inte lika tydlig som i jämförelsen med tomma gator och affärer.
– Industrin har sina orderböcker några månader framåt i tiden. Vilket betyder att när pandemin slog till var orderböckerna för många företag fulla. Då poängterade vi att pandemin påverkar inte enbart service och hotell- & restaurangbranschen, utan också industrin – beroende på hur länge pandemin pågår. Våra medlemsföretag meddelade i början av sommaren att om inget hade hänt i orderböckerna och om allt skulle fortsätta i samma utveckling var sannolikheten att de skulle gå i konkurs till 2021. Men sen hade vi tur att resten av världen öppnade upp snabbare än vad vi trodde.

Sara fortsätter med att påpeka att det är viktigt att gränserna förblir öppna.
– I vår region är det otroligt viktigt med öppna gränser. Till exempel finns det största exportvärdet per invånare i Blekinge och var femte småföretagare i Skåne exporterar. Export är viktigt för hela landet, men speciellt sett till vår region.

Det finns även stora skillnader mellan regionerna som bör beaktas.
– Om man tittar på senaste finanskrisen påverkade den industrin väldigt hårt. Tappet vi såg i Sverige speglade inte regionerna. I Stockholmsregionen var tappet näst intill obefintligt, medan många tillverkningslän hade tvåsiffrigt tillverkningsvärde tapp. Det är en otrolig spridning som tillsammans blir ett Sverige-mått, säger Sara.

Det går inte att bekämpa pandemin som om det vore en finanskris.

Hantering av kriser

När det kommer till Sveriges framtida hantering av kriser instämmer båda talarna att det finns mycket att göra.
– Det jag tror vi saknar är förståelsen för kriser i samhället och politiken. Vi tror att kriser är en engångsföreteelse. Det råka bli en finanskris. Det råka bli en pandemi. Efteråt gör vi studier som förklarar vad som gjordes rätt och fel, sedan går vi vidare. Men det är ingen som tänker att inom fem-tio år har vi en ny kris. Därmed är vi inte förbereda när den krisen kommer, utan står istället och undrar ”vad vi ska göra nu?”. Då kontaktar man någon som var med från förra krisen och gör som de gjorde då, säger Fredrik.

Fredrik fortsätter med att ge som förslag att starta ett framtida ”Krisinstitut” där all information från tidigare kriser samlas men som också lämnar en flexibilitet i politiken.
– Det går inte att bekämpa pandemin som om det vore en finanskris.

Avslutningsvis ger båda föreläsarna följande råd:

– Kortsiktiga stöd behövs, men låt dem inte bli en långsiktig lösning. Tänk på de långsiktiga lösningarna redan nu och börja jobba med dem redan nu. Det tror jag är ett universellt budskap oavsett om du är politiker, företag eller privatperson, säger Sara.
– Är det på botten kan det bara gå uppåt. Det kommer bättre tider, så det gäller bara att härda ut, avslutar Fredrik.

0