Skrivelse med anledning av osäkra besked om havsbaserad vindkraft

Skrivelsen skickades in till Energi- och näringsminister Ebba Busch och politiskt sakkunniga Maja Lundbäck 2024-09-16

Väntan på regeringens besked om havsbaserad vindkraft skapar osäkerhet

Jönköpings Handelskammare, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, Västsvenska Handelskammaren  och  Östsvenska  Handelskammaren har  tillsammans  drygt  7000 medlemsföretag inom en mängd branscher och med olika storlekar men alla beroende av hur energiförsörjningen fungerar. En del som storkonsumenter, andra som producenter och alla som beroende av att elen finns i rätt mängd, i rätt tid och till rätt pris.

Tiden börjar bli knapp för en del investeringar

Energisituationen har länge varit ansträngd i Götaland med höga priser och effektbrist som symptom. Nyetableringar eller investeringar för en grön omställning möts med osäkra besked, negativa besked eller lång väntan innan nätbolagen kan leverera. Investeringar har inte blivit av eller lagts utomlands där samhället kunnat garantera effekttillgången.

Tidsutrymmet våra medlemmar rör sig inom är komprimerat och inte alltid i fas med de nationella och internationella strategiernas jämna årtal. Ett exempel är ett företag som behöver besked om effekttilldelning under 2026 eftersom fabriken ska stängas ner 2028 för renovering och investering, nästa fönster för dem är 2034. En annan flaskhals är kapaciteten hos underleverantörerna för energiproduktion och elnät. Andra länder som varit snabbare har tagit de närmaste årens utrymme i bl.a Hitachi Energys och Vestas orderböcker. Att hantera frågorna till 2030 eller 2045 är inte tillräckligt, projekten måste få besked och kunna börja rulla framåt i närtid.

Besked om ny energiproduktion i Götaland behövs i närtid

Omställningen kommer att kräva stora mängder el och landet måste hålla ett högt tempo kring utbyggnaden av alla produktionsformer. Regeringen är ambitiös och driver på för ny kärnkraft med ett  batteri av utredningar och en särskild samordnare. Vad gäller den havsbaserade vindkraften ligger ett drygt dussin projekt på regeringens bord i väntan på besked. Företagen, både vindkraftsprojektörerna och industrierna, väntar på klartecken för att dels börja bygga parkerna samt dels för att elektrifiera sina produktionsprocesser.

Osäkerheten som finns inom näringslivet borde vara argument nog för regeringen att skynda på och driva processen framåt. Även den relativt korta leveranstiden för att få vindkraftsparker på plats och redo att producera borde göra att processerna prioriteras och påskyndas Regeringskansliet.

Låt Regeringskansliet leda genom att visa exempel på smidiga tillståndsprocesser

Regeringen talar ofta om att andra myndigheter och kommuner ska arbeta med att förkorta sina tillståndsprocesser. När det gäller flera havsbaserade vindkraftparker skulle vi vilja se regeringen leda genom exempel och forcera arbetet och ge besked till de som väntar. Södra Sverige kan inte vänta längre, ny elproduktion och stärkt överföringskapacitet i elnätet behöver byggas ut de närmaste åren, dessutom på flera platser samtidigt. Nu ligger bollen hos regeringen när det gäller projekt från Strömstad, runt Smygehuk och upp till Oxelösund.

En utdragen väntetid kostar pengar och osäkerheten om energitillgång kan kosta investeringar som flyttas, försenas eller försvinner. Vi vill därför uppmana energi- och näringsministern att påskynda regeringens arbete och ge näringslivet i södra Sverige besked om framtiden för vindabaserad energiproduktion i SE3 och SE4 för att möta samhällets och näringslivets ökande energiefterfrågan, för att möjliggöra våra medlemmars gröna omställning.

För framtiden vill vi skicka med er tre uppmaningar och en inbjudan:

  • Prioritera och påskynda prövningsprocesserna och framtagandet av ett  kommunalt ersättningssystem för vindkraft
  • Håll uppe tempot och arbeta för en bred överenskommelse om utbyggd kärnkraft – alla fossilfria kraftslag behövs
  • Se över hur överskottet från Svenska Kraftnät kan användas på effektivast sätt

Och slutligen, fortsätt dialogen med näringslivet, vi handelskammare är öppna för samtal och mötesplatser och möter gärna statsrådet i Stockholm när det passar henne.

Med vänlig hälsning,

Stephan Müchler
Vd Sydsvenska Industri- och Handelskammaren

Henrik Dahlström
Vd Jönköpings Handelskammare

Johan Trouvé
Västsvenska Handelskammaren

Simon Helmér
Östsvenska Handelskammaren

0