Datum / Tid


Pris

Kostnadsfritt för dig som är ansluten till Trade Network eller Hållbarhetsnätverket. Vi tar löpande emot nya deltagare till våra nätverk. Nyfiken och vill veta mer? Kontakta Mariette Gunnarsson (Trade Network) eller Elisabeth Axelson (Hållbarhetsnätverket).

495 kr/pers för medlemsföretag i Handelskammaren. Här hittar du våra medlemmar.
745 kr/pers för icke-medlemmar.
Moms tillkommer. Anmälan är bindande, men platsen kan överlåtas.

Sista anmälningsdag är den 8 mars kl 9.00.

Eventet kommer att sända via Zoom. Ta gärna del av våra riktlinjer för användande av Zoom.

Webbinarium: EU – USA: amerikanska Inflation Reduction Act (IRA) så påverkas europeiska företag

Det amerikanska lagpaketet Inflation Reduction Act (IRA) som trädde i kraft vid årsskiftet har skapat stor oro inom EU. Paketet innebär bland annat att amerikanska företag som satsar på viktig grön teknik kan erhålla statsstöd samt finns det krav på ”Buy american”. Detta innebär att europeiska företag får en konkurrensnackdel samtidigt som EU ser en stor risk att tappa i konkurrenskraft. Detta när företag väljer att investera i USA framför EU när det gäller tillverkning av ny teknik som är viktig för den gröna omställningen.

Vi har bjudit in Anna Stellinger och Henrik Isakson för att berätta mer om lagpaketet och vad som händer i EU. En fråga som under hösten seglade upp och nu är ett av de stora samtalsämnena i Bryssel.

Vi får en genomgång kring:

  • Vad innebär det amerikanska lagpaketet Inflation Reduction Act (IRA) och hur påverkas europeisk industri?
  • Vilka motdrag diskuteras inom EU och hur ställer sig olika medlemsländer? Vad händer under svenska ordförandeskapet i frågan?
  • Kan EU förhandla till sig någon form av undantag för europeiska företag?
  • Hur påverkar detta relationen mellan EU och USA generellt? Kan det vara början på ett nytt handelskrig mellan EU och USA?

Anna Stellinger är Chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv vilket innebär bevakning av frågor som rör internationell handel, EU-samordning, övergripande EU-frågor och handelsfrämjande. Ansvarar även för Svenskt näringslivs EU-kontor i Bryssel där hon är regelbundet. Anna har tidigare varit generaldirektör för Kommerskollegium och myndighetschef för SIEPS (Svenska Institutet för europapolitiska studier). Anna syns ofta i media där hon kommenterar och analyserar olika frågor kopplat till internationell handel.

Henrik Isakson är policyansvarig för handelspolitik på Svenskt Näringsliv vilket innebär att han bevakar internationella handelsfrågor såsom handelspolitik, frihandelsavtal och brexit.

Tipsa gärna dina kollegor, inbjudan gäller alla på företaget.

Varmt välkommen med din anmälan.

0