Datum / Tid


Online

Livesänt webbinarium via zoom

Pris

Kostnadsfritt för dig som är med i Trade Network – vårt nätverk för alla som arbetar med internationell handel. Vi tar löpande emot nya deltagare till nätverket. Nyfiken och vill veta mer? Kontakta Mariette Gunnarsson

595 kr/pers för medlemsföretag i Handelskammaren. Här hittar du våra medlemmar.
895 kr/pers för icke-medlemmar.
Moms tillkommer. Anmälan är bindande, men platsen kan överlåtas.

Sista anmälningsdag är den 20 oktober 8.00.

Eventet kommer att sända via Zoom. Ta gärna del av våra riktlinjer för användande av Zoom.

 

Nya dokumentkrav vid import: järn- och stålprodukter & fler varor 2024

I EU:s elfte sanktionspaket med anledning av den ryska invasionen av Ukraina fokuserade EU på åtgärder för att stoppa Rysslands försök att kringgå de sanktioner man infört. EU har därför infört helt nya dokumentkrav från och med den 30 september för att kunna importera vissa järn- och stålprodukter till EU. Observera att fler produkter kommer att omfattas av liknande dokumentkrav längre fram.

Som importör måste du kunna styrka att varorna du importerar inte innehåller material av ryskt ursprung. Detta kan importören göra genom bland annat ett MTC (Mill test certificate). Även andra dokument kan godtas om de visar ursprunget för järnet och stålet som använts. Finns ingen dokumentation som styrker icke ryskt ursprung eller om dokumentationen inte innehåller tillräckliga uppgifter kommer varan inte kunna importeras till EU.

Under detta webbinarium belyser vår föreläsare övergripande innehållet i senaste paketet och de åtgärder som införts för att stoppa Rysslands försök att kringgå sanktionerna. Vi lägger särskilt fokus på praktiska frågor såsom:

  • Vilka produkter omfattas av de nya dokumentkraven vid import och vilka produkter kommer bli aktuella längre fram?
  • Vilka dokumentkrav krävs för att kunna fortsätta sin import?
  • Hur ska man som företag agera med anledning av de nya kraven?

Avslutningsvis belyser vår föreläsare de nya handelsmönster som EU nu särskilt bevakar där kontrollerat gods når Ryssland via tredje land. Hur bör svenska företag belysa sina affärer för att inte ovetande bryta mot de sanktioner som införts mot Ryssland.

Olof Johannesson, advokat, från Baker McKenzie Advokatbyrå. Olof har mångårig erfarenhet av handelsfrågor, inklusive tull, exportkontroll och sanktioner.  

Tipsa gärna dina kollegor, inbjudan gäller alla på företaget.  Varmt välkommen med din anmälan.

0