Datum / Tid


Online

Livesänt webbinarium via zoom

Pris

Kostnadsfritt för dig som är ansluten till Trade Network. Vårt nätverk för alla som arbetar med internationell handel. Vi tar löpande emot nya deltagare. Nyfiken och vill veta mer? Kontakta Mariette Gunnarsson.

595kr/pers för medlemsföretag i Handelskammaren. Här hittar du våra medlemmar.
895 kr/pers för icke-medlemmar.
Moms tillkommer. Anmälan är bindande, men platsen kan överlåtas.

Sista anmälningsdag är den 19:e januari kl 8.00.

Eventet kommer att sända via Zoom. Ta gärna del av våra riktlinjer för användande av Zoom.

EU:s tolfte Sanktionspaket – Nytt krav på ”No Russia” klausul

I slutet av december nådde EU-länderna en överenskommelse om det 12:e sanktionspaketet mot Ryssland. Under detta webbinarium går vi igenom de viktigaste punkterna i paketet.

  • Krav på EU exportörer att ha en sk “No Russia” klausul i kontrakt avseende specifika produkter.
  • Åtgärderna avseende dokumentationskrav på stål och järnprodukter: EU har förlängt dessa åtgärder och även infört lista med länder som har likvärdiga åtgärder och där EU-importörer inte behöver ha dokument för att styrka ursprunget på ingående järn och stål.
  • Importförbud av identifierade varugrupper som genererar intäkter för Ryssland t.ex. tackjärn, kopparkablar och aluminium- kablar, -rör och -folie.
  • Ytterligare exportförbud bl.a. kemikalier, litiumbatterier och specifika motorer.
  • Förbud att handla med ryska diamanter
  • EU tar bort undantaget att kunna tillhandahålla vissa tjänster till ryska dotterbolag till företag som har huvudkontor i EU eller andra partnerländer. För att fortsätta krävs tillstånd.
  • Utökat förbud att överföra mjukvara till ryska företag inom vissa sektorer.

Vi låter även vår föreläsare ge en övergripande beskrivning av utvecklingen av EU:s sanktionspaket mot Ryssland. Vilket fokus har de senaste paketen? Vad kan man förvänta sig framöver? Hur agerar USA och UK i förhållande till EU?

Föreläsare:

Olof Johannesson, advokat, från Baker McKenzie Advokatbyrå. Olof har mångårig erfarenhet av handelsfrågor, inklusive tull, exportkontroll och sanktioner.  

Tipsa gärna dina kollegor, inbjudan gäller alla på företaget.  Varmt välkommen med din anmälan.

0