Datum / Tid


Pris

Kostnadsfritt för dig som är med i Trade Network. Vårt nätverk för dig som arbetar med internationell handel. Vi tar löpande emot nya deltagare till nätverket. Nyfiken och vill veta mer? Kontakta Mariette Gunnarsson
595kr/pers för medlemsföretag i Handelskammaren. Här hittar du våra medlemmar.
895kr/pers för icke-medlemmar.
Moms tillkommer. Anmälan är bindande, men platsen kan överlåtas.

Sista anmälningsdag är den 10 maj kl 8.00.

Webbinariet kommer att sända via Zoom. Ta gärna del av våra riktlinjer för användande av Zoom.

Webbinarium: Kina – USA så påverkar den ökade teknologisk kapprustningen företag

Kina har sedan ett antal år tillbaka en målsättning att bli världsledande inom högteknologi och därmed ta över den position USA har haft. I sitt strategidokument Made in China 2025 har de identifierat ett antal teknologier, produkter och industrier där de har som mål att bli självförsörjande och i vissa fall världsledande. De har även på senare år ökat sina krav på utländska företag som vill sälja sina produkter på den kinesiska marknaden där de nu kräver att alltmer produktion ska ske i Kina samt ställer krav på att använda kinesiskt insatsmaterial.

USA har samtidigt höjt tonläget mot Kina med krav på att den kinesiska marknaden ska öppnas upp mer för utländska företag, förbud att exportera viss teknologi till Kina, strafftullar men även egen liknande amerikansk lagstiftning för att gynna sin egen industri t.ex. Buy American Act. USA och EU har samtidigt inlett fler teknologiska samarbeten, såsom EU-US Trade and Technology Council där man försöker samordna teknik och handelspolitik mellan USA och EU.

Utvecklingen gör dock att många företag nu måste anpassa sitt teknologiska innehåll utefter vilka marknader man vill vara verksamma på. Detta är en trend som spås bli alltmer märkbar för internationellt verksamma företag framöver. Hur kommer denna trend påverka svenska företag verksamma internationellt?

Vi har bjudit in Lena Sellgren, chefsekonom Business Sweden, för att presentera insikter från rapporten ”Teknologi och terrorbalans – svenska företag i korselden mellan USA och Kina”. I rapporten har man låtit FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) ta fram scenarier kring hur den geopolitiska utvecklingen med en ökad spänning mellan USA och Kina kan förändra spelplanen för alla internationellt verksamma företag.

Du kommer även få lyssna till Olof König, partner International Commercial & Trade från Baker McKenzie Advokatbyrå, som belyser lagstiftning som redan idag är på plats och reglerar vilken teknologi som företag kan sälja vidare till olika marknader. Det blir fokus på befintlig amerikansk, kinesisk och europeisk lagstiftning inom exportkontroll och teknologiska embargon. Han kommer även kort diskutera de trender som syns på området.

Tipsa gärna intresserade kollegor, inbjudan gäller alla på företaget.

Varmt välkommen med din anmälan,

0