Datum / Tid


Pris

Kostnadsfritt för alla som är med i Hållbarhetsnätverket. Detta är vårt nätverk för alla som arbetar med Hållbarhetsfrågor. Nyfiken och vill veta mer? Kontakta Elisabeth Axelson
595kr/pers för medlemsföretag i Handelskammaren. Här hittar du våra medlemmar.
895 kr/pers för icke-medlemmar.
Moms tillkommer. Anmälan är bindande, men platsen kan överlåtas.

Sista anmälningsdag är den 20 oktober kl 8.00.

Eventet kommer att sända via Zoom. Ta gärna del av våra riktlinjer för användande av Zoom.

Webbinarium: Nya produktkrav – Sustainable Product Initiative och Eco-design direktiv

EU:s gröna giv innefattar ett enormt paket med olika områden för att ställa om till en grönare union. Ett av fokusområdet inom gröna given är att ekonomisk tillväxt frikopplas från resursförbrukningen. Här får omställningen till cirkulär ekonomi stort genomslag.

Den 30 mars lade EU-kommissionen fram ett lagpaket för att få standard för hållbara produkter. Paketet kallas Sustainable Product Initiative och Eco-design direktiv.

Fokus är att inkludera fler produkter inom ekodesigndirektivet och inte bara omfatta energirelaterade produkter vilket det är i dagsläget. Miljökrav som kan inkluderas framöver är produkternas livslängd och möjligheten att återanvända, uppgradera och laga dem. Det gäller även miljökrav som återvunnet material, koldioxid- och miljöavtryck, förekomst av ämnen som försvårar cirkularitet med mera. En annan aspekt i detta är det digitala produktpassen som ska implementeras för att skapa transparens för företag och konsumenter. Hela lagpaketet kommer att få stor påverkan på hur företag behöver utforma sina produkter.

Under detta webbinarium ger Magnus Nikkarinen, Näringspolitisk expert och hållbarhetsansvarig hos Svenska Handel, oss en uppdatering kring:

  • Vad är det nya Sustainable Product Initiative och Eco-design direktivet?
  • Vad innefattas och hur ser tidsplanen ut?
  • Vad är det digitala produktpasset och hur ska det användas i praktiken?
  • Hur påverkar allt detta mitt företag och hur kan jag förbereda mig?

Föreläsare är Magnus Nikkarinen, hållbarhetsansvarig och näringspolitiskt expert på Svensk Handel. Magnus har arbetat där sedan 2018 med såväl påverkansarbete inför kommande lagstiftning på hållbarhetsområdet som tolkning av beslutad lagstiftning både nationellt i Sverige respektive i EU.

Tipsa gärna dina kollegor, inbjudan gäller alla på företaget.

Varmt välkommen med din anmälan,

0