Mehrdad Mahdjoubi är Årets Tekniker 2014

Årets Tekniker är ett årligt pris som uppmärksammar teknikens betydelse för samhälle, livskvalitet och företagande.

– Det finns priser till ledare, ekonomer och innovatörer, men det är alltför sällan som vi uppmärksammar tekniker. Det finns studier som visar att det år 2030 beräknas råda brist på över 50 000 ingenjörer. Genom ”Årets Tekniker” kan vi lyfta tekniker som yrkeskategori, och förhoppningsvis också skapa intresse för teknik, och därmed bidra till att stärka Sveriges långsiktiga konkurrenskraft, säger Kerstin Lindell.

Juryn har bestått av bland andra Anders Axelsson, Lunds Tekniska Högskola, Charlotte Lorentz Hjort, VD på Krinova och representanter från sponsorföretagen.

Mottagare av priset Årets Tekniker 2014 är  Mehrdad Mahdjoubi, VD och grundare av Orbital Systems, för hans utveckling av ett vatten- och energibesparande duschsystem.

Juryns motivering lyder:

Mehrdad Mahdjoubi har utifrån sitt tekniska kunnande utvecklat en innovativ affärsidé som värnar om både miljö, klimat och ekonomi. Produkten syftar till att skapa ett effektivt men hållbart samhälle och kommer att göra skillnad för människor långt in i framtiden. På vägen har redan flera arbetstillfällen skapats. Den tekniska uppfinningen har dessutom potential som sträcker sig utanför Sveriges gränser, vilket bidrar till att stärka bilden av Sverige som ett innovativt land. Därför utser juryn Mehrdad Mahdjoubi till Årets Tekniker 2014.

Prissumman är 50 000 kronor, samt en CSR-check på 50 000 kr som pristagaren delar ut under 2015 till ett valfritt projekt som främjar ungdomar och utbildning. Prisutdelningen äger rum  kl. 17.30 i Malmö Börshus den 27 november i samband med Handelskammarens höstmöte.

Mer information om den prisvinnande rymdduschen finner du på http://orbital-systems.com/.

För frågor eller ytterligare kommentarer, vänligen kontakta Lisa Jedlid, 040-690 24 10

För kommentar från vinnaren Mehrdad Mahdjoubi, ring 0700-91 88 74

Priset Årets Tekniker är instiftat av Handelskammaren på initiativ av Kerstin Lindell, i samarbete med Alfa Laval, Bona AB, Chefspoolen, Deloitte, HMS, Moll Wendén, Ny Teknik, SEB och Trelleborg AB. Priset delas ut årligen och går till en tekniker som gjort skillnad. Följ Årets Tekniker via facebook.com/aretstekniker och twitter.com/aretstekniker

0