Minuter ger miljarder – förbättrad infrastruktur av en enda väg

Vad händer när tillgängligheten mellan människor och företag ökar?

En ny rapport som Handelskammaren och E22 AB släpper idag och presenterade i riksdagen i förmiddags, visar en 4 miljarders produktivitetsvinst av en enda väg – vid förbättrad infrastruktur. Tid är pengar. Både kompetensförsörjningen och arbetsmarknaden skulle vinna på att pendlarna kunde resa längre på kortare tid. Då knyter man samman större geografiska områden och därmed fler människor och företag.

Vinsterna skapas av närhetseffekten som kännetecknas av tre saker:

· Den är stor – produktivitetsökningen räknas i miljarder

· Den gynnar hela regionen

· Den är bestående


Rapporten visar tydligt att politikerna inte förstått infrastrukturens betydelse. Hade man gjort det hade det sett annorlunda ut, säger Stephan Müchler, VD E22 AB och VD Handelskammaren.

Analysen bryter ny mark genom att tillämpa en metod som internationellt ligger i forskningens framkant men som hittills är mer eller mindre unik i Sverige. Rapporten räknar på produktivitetsvinsten om man uppgraderar hela väg E22 till en dubbelfilig motorväg och omfattar 21 kommuner längs vägen. Dessa vinster är utöver dem som andra tidigare beräkningar har visat.

Författare är professor Martin Andersson vid CIRCLE i Lund och Johan P Larsson vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

För mer information kontakta Handelskammarens analyschef Gustaf Lorentz.

0