PRESSINBJUDAN 20 oktober: Öresundspendlare söker skadestånd för gränskontroller.

Imorgon, den 20 oktober, klockan 11:30 lämnar 565 Öresundspendlare in en gemensam ansökan om skadestånd för gränskontrollerna till Justitiekanslern (JK). Ansökan gäller de ID-kontroller som genomförs på Kastrup (Copenhagen Airport) i Öresundsregionen sedan ett år tillbaka.

Inlämning sker:
Tid
: klockan 11:30, den 20 oktober 2016
Plats: Justitiekanslerns kansli, Birger Jarls Torg 12, Stockholm

Samtliga ansökningar lämnas över i pärmar i original tillsammans med den gemensamma ansökan som författats av advokatfirman Vinge på Sydsvenska Handelskammarens uppdrag.

Deltar gör:
– Eva Joensuu, pendlare.
– Advokat Finn Madsen, jur.dr., Vinge, juridiskt ombud
– Stephan Müchler, VD, Sydsvenska Handelskammaren

Bakgrund
I Öresundsregionen genomförs två sorters kontroller vid gränsen. Från hösten 2015 genomförs gränskontroller av polis enligt Schengenreglerna. I januari 2016 tillkom ytterligare en kontroll i form av ID-kontroller på bland annat Kastrup. Denna gäller bara kollektivtrafik, inte privat trafik, och har drabbat framför allt tågpendlare i regionen hårt.

De senaste månaderna har Sydsvenska Handelskammaren undersökt det rättsliga läget vad gäller ID-kontrollerna. Slutsatsen är att ID-kontrollerna som genomförs på Kastrup inte är förenliga med gällande lagregler. Handelskammaren har därför erbjudit pendlare att inlämna en ansökan om ersättning. Namnen har samlats in genom Facebook-gruppen ”Öresundsrevolutionen”. De enskilda pendlarna begär 30 000 kr i kränkningsersättning och i enskilda fall skadestånd. Vinge är juridiskt ombud för pendlarna.

Handelskammaren hoppas att JK:s granskning bidrar till en bättre lösning och vardag för pendlare så att arbetsmarknaden fungerar i Öresund.

Vid frågor och kommentarer kontakta:

Per Tryding, vVD

+46 40 690 24 00

Per.Tryding@handelskammaren.com 

Sarah Mesch, Projektassistent

+46 40 690 24 02

Sarah.Mesch@handelskammaren.com

0