Riksfinalen i Språkolympiaden avgjord

Kan man bli olympisk mästare i språk och kultur? Sí, jawohl, mais oui!

Detta vet nu eleverna från Malmö Borgarskola som tog hem segern i den franska språkolympiaden för gymnasiet under torsdagen. Laget bestod av Josefin Söderberg och Billie Elmqvist Thurén. Bland grundskolorna var det Internationella Engelska skolan från Karlstad som vann och Slottstadens skolas lag hamnade på en hedrande andraplats.  Vinnarna fick prispengar från Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och en språkresa av Franska Institutet.

– Det är så himla roligt att det finns en tävling för oss som är språknördar sa Billie Elmqvist Thurén efter franskavinsten.  

Katedralskolan från Lund vann tyska för gymnasiet med Sebastian Brandt och Björn Wictorin i laget. Göteborgs Högre samskola tog hem segern i finalen för högstadiet. Bjärehovsskolan från Bjärred kämpade sig till en tredjeplats

Även i spanska för gymnasiet blev det Malmö-seger, där Anna Zhan och Josefine Bredinger från Borgarskolan slog Katedralskolan i Lund. Grundskolekategorin vanns av Hammarlundens skola från Hammarö. Östratornskolan från Lund tog hem en säker andraplats

Språkolympiaden arrangeras av Malmö Borgarskola och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och syftet är att popularisera och intressera fler elever för språkstudier.

– Det här är ett sätt att visa på språkens betydelse även för näringslivet säger Lisa Jedlid, projektledare på Handelskammaren.

Årets upplaga av Språkolympiaden har haft över 10 000 deltagande elever på nationell nivå. Finalfältet bestod av elever från skolor på tolv orter, från Umeå i norr till Malmö i söder. Språken man kan tävla i är spanska, tyska och franska.

Ytterligare information om Språkolympiaden finns här: http://www.sprakolympiaden.se

 

Kontakt: Lisa Jedlid, Handelskammaren, 0702-15 73 20 eller Marcelo Cea, Borgarskolan, 0707-51 58 00. 

0