Vinnare 2018: Göran Bolin och Nicolas Maxant

Ikväll delas priserna Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte 2018 ut i samband med Handelskammarens höstmöte i Malmö Börshus. Priset som har deltas ut sedan 2013 välkomnar nu sin sjätte Årets Tekniker och tredje Årets Tekniklöfte. Utmärkelserna syftar till att uppmärksamma de personer som genom sitt arbete bidrar till utveckling och inspirerar sin omgivning. Därför är vi stolta att presentera årets vinnare Göran Bolin och Nicolas Maxant. Tack vare deras innovativa tankar och entreprenörsanda kan samhället drivas i en mer klimatsmart riktning.


Årets Tekniker 2018

Priset Årets Tekniker tilldelas en person som bidrar till betydande utveckling för samhälle, livskvalitet och företagande samt inspirerar andra med sitt arbete. Vinnare av årets pris är Göran Bolin, grundare och CTO på SaltX, för sin utveckling av utvinning av energi i salt. Genom ett vakuumrör som är varmt i ena änden och kallt i andra änden kan olika processer frigöra energi. När en saltvattenlösning kokas till saltkristaller och vatten tas värme upp. När salt och vatten förenas avges värme. Juryn ser att tekniken bakom uppfinningen har global marknadspotential, eftersom salt finns tillgängligt världen över och är en förnybar resurs, till skillnad från fossila bränslen.

– Jag är oerhört stolt och glad över att ha fått Handelskammarens pris ”Årets Tekniker”. Det är en bekräftelse på hur viktigt det är att arbeta för hållbara energilösningar. Utmärkelsen både stärker och motiverar mig i vårt brådskande arbete att lösa de förnyelsebara energislagens stora lagringsbehov, säger Göran Bolin.


Årets Tekniklöfte 2018

Årets Tekniklöfte delas ut till en person i uppstartsfasen av sin karriär. Utmärkelsen syftar till att uppmärksamma och uppmuntra personen i sitt arbete med förhoppning om att ge en skjuts i sin stora potential. Årets vinnare är Nicolas Maxant, CTO på Mimbly. Nicolas har varit med och utvecklat Mimboxen som bidrar till vattenbesparing och en miljösmartare vardag. Genom att koppla på modulen på tvättmaskiner kan vattnet som används renas och återanvändas. Vattnet renas av flera filter från mikroplaster och smuts inuti modulen med hjälp av sensorer. För Nicolas gedigna arbete med att reducera den globala vattenanvändningen koras han till Årets Tekniklöfte.

– Receiving this award is an honor I would have never expected 3 years ago when I arrived in Sweden, something truly humbling. For Mimbly, this is the confirmation that the future we envision, in which our most precious resources would be managed in a smarter way, is indeed the way forward. Time has come for sustainability to be part of our homes and businesses, and to make everyday tasks like laundry better for our planet, säger Nicolas Maxant.

Om teknikpriset
Priserna Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte är instiftade av Handelskammaren på initiativ av Kerstin Lindell, VD på Bona AB och vice ordförande i Handelskammaren. Den årliga prisutdelningen tar plats under kvällen för Sydsvenska Industri- och Handelskammarens höstmöte. Priserna sponsras av Alfa Laval, Beijer Electronics, Bona AB, Chefspoolen, Deloitte, Höganäs, Moll Wendén, SEB, TePe Munhygienprodukter AB, Trelleborg AB och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.

För mer information om teknikpriset samt tidigare vinnare: http://www.aretstekniker.se

Läs mer om SaltX och Mimbly på deras hemsida:
http://www.saltxtechnology.com
http://www.mimbly.se


För ytterligare kommentarer samt kontaktuppgifter till vinnarna kontakta,

Sarah Mesch, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, 070-259 57 14

0