Nyckeln till ett optimalt flow

Känner du ibland att du tappar tidsuppfattningen när du utför en arbetsuppgift? Att du inte tänker på något speciellt och det du sysslar med känns enkelt och helt utan ansträngning? Det är då du hamnar i tillståndet Flow, vilket betyder att hjärnan kopplar över direkt till motoriken. Med andra ord tänker du inte aktivt – du bara gör. Patrick Oderling, föreläsare från Flow Mo, höll under veckan ett seminarium på Handelskammaren där han gav tips på hur man uppnår tillståndet Flow och därmed presterar bättre i sitt arbetsliv!

Det första som Patrick rekommenderade var att vara förberedd på vad du ska göra. Är din uppgift tydlig för dig? Känner du dig bekväm? Kan du acceptera resultatet oavsett vad som händer? Med tydlighet, bekvämlighet och acceptans i bagaget har du större chans att uppnå Flow. Saknar du dessa pusselbitar kan det istället leda till ilska, apati eller andra negativa känslor.

Och när du väl uppnår Flow, hur stannar du i det tillståndet? Enligt Patrick är den största boven de distraherande tankarna som kryper in; grundnyckeln för att bibehålla ett Flow är att kunna koppla bort det irrelevanta i din hjärna och fokusera på det du har framför dig. Ett tips för detta är att ägna tjugo minuter varje dag till att lära oss känna igen lugnet genom meditation. Om du kan finna ett lugn i ditt arbete kan du även lättare uppnå och stanna i ditt Flow.

En viktig del av vårt välmående och vår prestation är sömn. 7-9 timmars sömn per natt rekommenderas, och det finns flera tips för att uppnå en bättre dygnsrytm. Några av Patricks tips inkluderade att undvika stora mängder mat sent på kvällen och att röra på dig, gärna ute i dagsljus. Andra faktorer som bidrar till bättre sömn är tyngdtäcke, ett svalt sovrum och ett varmt bad. Vidare tryckte Patrick på vikten av att minska på mängden ”blått ljus”, det vill säga ingen mobil eller TV innan läggdags. För mycket ljus påverkar nämligen mängden melatonin i din kropp, alltså din trötthetsgrad.

Hoppas ni alla får en förbättrad start på veckan med dessa tips!

0