Fortsatta framgångar för Tekniklöftet

Av: Caroline Rundberg. Artikeln publicerades i Sydsvenskt Näringsliv 2021 nr. 2

2016 utsågs Sofie Woge till Årets Tekniker – Tekniklöftet. Utmärkelsen fick hon för utvecklandet av produkten Tendo, en typ av exoskelett med syfte att vara till stor hjälp för personer som har tappat styrkan i händerna på grund av ålder eller sjukdom.

Snart har det gått fem år sedan utmärkelsen och på Tendo har tiden utnyttjats till max.

– Sen Årets Tekniklöfte har det hänt en hel del! Den fina utmärkelsen fick jag när jag precis startat mitt företag och påbörjat resan. Mindre än ett år senare hade jag ett team, en första prototyp (som var 3 gånger starkare än en person har behov av – en riktig iron-man-version), en första investering, en andra på gång och jag och teamet hade blivit en av de få uttagna till att vara en del av Odense Robotics Startup Hub, säger Sofie.

Odense Robotics är ett av världens främsta kluster inom robotik och Sofie och teamet bodde i Odense under nästa två år.
– Det var en fantastisk tid där vi hade ett otroligt stöd från klustret och ibland kändes det som att vi hade stöd från hela Odense i form av sjukhus- och patientorganisationssamarbeten, studentarbeten, prisvinster, radio- och TV-inslag, diskussioner och VIP-event med stadens borgmästare och inte minst ett fantastiskt stöd från Teknologisk Institut där vi även hade vårt kontor.

Under slutet av 2018 flyttade Tendo tillbaka till Lund och in på Ideon Innovation.
– Även Ideon har gett oss ett fantastiskt stöd och jag är så oerhört tacksam för alla – och det är många – som har gett oss en hjälpande hand och/eller uppmuntran under vår resa – inklusive Handelskammaren!

Under 2019 var Tendo en del av RobotUnion – ett accelerationsprogram finansierat av EU- kommissionen genom Horizon 2020. Tendo valdes ut av över 200 sökande från 32 länder och i slutet av året blev Tendo tillkännagivet som Europas bästa robotstart!

– Vi deltog stolt vid branschorganisationen ISPO: s världskongress i Kobe, Japan. Jag valdes ut utav över 700 sökande att presentera företagets innovativa teknik och användarfördelar. Det var ett internationellt erkännande i branschen som banat väg för flera möjligheter till samarbete runt om i världen.

Under 2019 fanns Tendo med på den berömda svenska ”33-Listan” – med de 33 hetaste tech-startups i Sverige som presenteras av NyTeknik och Affärsvärlden.
– Vi avslutade en investeringsrunda, utökade teamet, presenterade en ny prototyp och fick projektfinansiering från Vinnova och Promobilia. Vi slöt partnerskap, blev länsvinnare för SKAPA-priset och jag som VD för Tendo fick priset som Skånes fem bästa talanger under 34 år. Jag fick även möjligheten att stå på den berömda ”red dot” och göra en TEDx-talk. Teamet fick den otroligt stora äran att prata om vår teknik med de kungliga högheterna från Sverige och Danmark på TechBBQ i Köpenhamn.

En av de häftigaste händelserna under dessa år var när en man, som är förlamad i nästan hela kroppen efter ett nackbrott, kunde äta, dricka och måla på egen hand för första gången på över 20 år!

Tendos äventyr har tagit teamet över hela världen och de har pratat om sin teknik för människor i Madrid, Paris, Japan, Trondheim, Düsseldorf, Oslo, Helsingfors och San Sebastian. De har getts möjligheten att skapa kliniksamarbeten och fått lyssna på fler användarberättelser. Nu förbereder det sex personer starka teamet användartester i Sverige och Danmark, vilka blivit framskjutna från i fjol pga Covid-19. 

– Totalt har vi stängt tre investeringsrundor, utökat teamet, skapat fyra iterationer av prototypen och närmar oss nu marknaden med stormsteg. En av de häftigaste händelserna under dessa år var när en man, som är förlamad i nästan hela kroppen efter ett nackbrott, kunde äta, dricka och måla på egen hand för första gången på över 20 år! Med andra ord har de senaste åren minst sagt varit ett riktigt äventyr!0