Från drivkraft till hästkraft – kvinnan bakom imperiet

Av: Naomi Hailemeskale. Artikeln publicerades i Sydsvenskt Näringsliv 2021 nr. 4.

Ängelholms företaget har uppmärksammats av Forbes för att producera världens vackraste bilar och deras exklusiva fordon har flera gånger slagit hastighetsrekord. Bakom denna framgångssaga finner vi Halldora von Koenigsegg, och operativchef, som tillsammans med sin make förverkligat drömmen.

Koenigsegg grundades 1994 i Olofström av Halldoras make Christian och två år senare syntes Koenigseggs första konceptbil på Anderstorp racingbana där åskådarna imponerades av bilens prestanda. Idag är makarna von Koenigseggs livsverk en ledande aktör på hyperbilsmarknaden som sysselsätter 500 anställda av 36 nationaliteter och som ständigt sätter nya standards på världsmarknaden. Koenigsegg är nämligen inte enbart en biltillverkare, utan även ett utvecklingscentrum som driver fram ny teknik genom avancerad ingenjörskonst. Motivationen finns i utmaningen att ständigt jobba mot teknisk utveckling och bygga den mest optimerade bilen.

Att utmana sig själv hela tiden är jättejobbigt, men det blir som en drog. Vår drivkraft och hjälpa varandra att få ny kraft. Om du tror på dig själv och omger dig med bra människor så kan du tillsammans med ett stort mått av ödmjukhet och mod klara av allting.

På frågan om sina förebilder svarar Halldora att hon önskat att hon haft fler mentorer i sitt nätverk genom karriären. Men hon återkommer ofta till de inspirerande kvinnor som stått hennes nära, men även till fiktiva karaktärer som orädda Pippi Långstrump.

Jag är uppvuxen i en familj med mycket starka kvinnor. Både min mamma, min mormor och min farmor är stora förebilder för mig, säger Halldora.

Trots de tvivel som entreprenörsparet till en början möttes av, driver de idag ett av världens ledande företag i sin bransch – och tillsammans skriver de historia. Men ändå är det hemma i Magnarp, tillsammans med familjen och hundarna, Halldora trivs bäst. Och kanske är det denna kombination av ödmjukhet och mod som ligger bakom Koenigseggs framgångssagan.

Halldora von Koenigsegg gästade Fredagssoffan och bjöd på personlig inspiration och en spännande inblick i hyperbilsvärlden. Huvudsakliga motivationen är inte att tjäna pengar. Utan det är att utmana och sträva mot nya meningsfulla mål med prestanda, upplevelse och miljö i fokus. Halldora själv gillar inte benämningen lyxbil, i stället menar hon att Koenigsegg är extrem prestandabil, eller det senaste uttrycket Megacar är mer rättvisande för deras bilar. När hon porträtterar Koenigseggs kunder förstår man att det finns en väldig dedikation, ett kvitto på det är den fyra år långa väntelistan.

Att köra en Koenigsegg kan för somliga handla om att visa sina framgångar, men för väldigt många av kunderna är det istället att unna sig den ultimata körupplevelsen och teknikdrömmen, säger Halldora.

Sin egen yrkeskarriär inledde hon med att köra Europa runt i en liten bil och sälja amerikanskt trägolv.

Det var extremt utmanande och som ung tjej hände det ofta att jag inte blev tagen på så stort allvar. Men jag lärde mig otroligt mycket och blev ganska tuff.

Sedan 2000 har hon jobbat tillsammans med sin make. En vanlig missuppfattning är att Christian är visionären och att Halldora får agera broms. Själv menar hon att hon aldrig tyglat sin man, tvärtom ser hon sig som en möjliggörare och att deras gemensamma mod byggt det imperium Koenigsegg är idag. Men vägen har inte varit spikrak. Trots motgångar som att hela produktionsbyggnaden vid ett tillfälle brann ner har paret alltid kämpat vidare.

Visst har det varit gånger då vi tvivlat på om vi ska orka vidare men vi har aldrig gett upp. Det ligger inte i vår natur att ge upp, vi har alltid hittat nya vägar. I och med att vi varit två i detta har vi kunnat stötta oss mot varandra.

0