Årskrönika – I turbulenta tider behöver vi varandra!

Artikeln publicerades på eventeffect.se 2022-12-03.

Under 2022 har väldigt mycket omtumlande hänt som påverkar vår vardag. Det är krig i vårt närområde, inflationen och räntan är den högsta på många år och vi har skenade el- och bränslepriser som påverkar både resor och varutransporter.

I sådana tider är det viktigt med tillgång till relevanta nätverk där du som medlem får möjlighet att lära av andra och byta erfarenheter.

I Handelskammarens Nätverk för VD-assistenter har vi därför under hösten 2022 startat upp ett nytt koncept kallat ”Möt en VD-assistent”. Här tar vi pulsen på några stjärnor som med sin gedigna erfarenhet utmärkt sig i rollen som Executive Assistant. Vi får höra om deras engagemang, vikten av förtroende och hur de rustar sig för att hålla jämn takt med VD. Det är samtal med fokus på det professionella men vi kommer givetvis också in på det mer personliga och vilka egenskaper som krävs för att bli en riktig stjärna i rollen.

Vi har bland annat talat om vikten av att våga anta nya utmaningar i dessa tider och se till att få tillgång till relevanta utbildningar. För när det krisar då gäller det att ha på fötterna. Ett råd som våra mer erfarna medlemmar frikostigt delat med sig av till de som är mindre etablerade.

Vi ser inte heller pessimistiskt på framtiden, det brukar sällan hjälpa, utan välkomnar 2023.

Att årets sista möte i nätverket fick temat ”Affärsresorna är tillbaka – men världen är förändrad” är inte heller någon slump. Få branscher har väl varit mer i kris än resebranschen de senaste åren. Men att resa är inte lika tryggt och självklart längre. Inställda flyg, strejker och särskilda om- och avbokningsregler tillhör numera vardagen. Pandemin har satt sina tydliga spår i branschen och var också den största katastrofen någonsin. På extremt kort tid minskade omsättningen med 90 procent, kunnig personal flydde branschen och nu står väldigt många orustade inför det ”nya” normala. Vi lyssnade till experten Elisabeth Johansson, Lingmerths Resebyrå, som med sina 25 år i branschen redogjorde för hur det ser ut idag. Vad som är viktigt att tänka på vid bokning av en affärsresa, vilka regler som gäller och när vi bör lämna över ansvaret till en professionell byrå. Detta arrangemang blev snabbt fullsatt med lång väntelista.

I nätverket har vi haft en väldigt god tillströmning av nya medlemmar de senaste åren och så brukar det vara i nätverk när det är turbulenta tider. För när det krisar och förändringarnas vindar blåser då behöver vi varandra mer än någonsin.

Vi ser inte heller pessimistiskt på framtiden, det brukar sällan hjälpa, utan välkomnar 2023.

I nätverket för VD-assistenter blir det fortsatta föredrag på aktuella teman och möten med inspirerande personer ute på nya och innovativa mötesplatser.

Dessutom kör vi igång en helt ny omgång av den populära utbildningen till certifierad Executive Business Assistant den 13 mars. En nischad utbildning för dig som arbetar som VD-assistent eller motsvarande uppdelad på fem moduler. I utbildningen ingår också en personlig mentor, en egen sparringpartner att bolla tankar och idéer med, något som blivit oerhört uppskattat i dessa kristider.

Så med rätt kunskap och tillgång till nätverk är jag helt övertygad om att vi gemensamt står rustade att anta 2023 års utmaningar!

Med tillönskan om en stämningsfull jul.


Marie Voss, VD-assistent, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren

0