Hon får stipendiet Nästa skånska stjärna

Lina Vigren, vd och medicinskt ansvarig läkare på Capio Gastro Center Skåne, tilldelas stipendiet Nästa skånska stjärna. Stipendiet går till en person från ett företag i Sydsverige som står inför en skarp strategisk utmaning och kan spela en viktig roll i regionens utveckling framöver. Bakom Nästa skånska stjärna står EFL, Handelskammaren, PwC och Sparbanken Skåne.

Lina Vigren har sedan sin läkarexamen vid Lunds universitet 1998 arbetat på flera ledande positioner inom vårdsektorn. Sedan sin disputation har Lina fortsatt med klinisk forskning och publicerat en lång rad vetenskapliga publikationer. Hon sitter även med i advisory board, är föreläsare, har varit redaktör, reviewer och klinisk prövare för medicinska tidskrifter och bolag. Lina Vigren blev nyligen invald i styrelsen för Mag-tarmfonden och 2018 vann Lina Guldskalpellen, utsedd av Dagens Medicin, för årets förnyelse. Hon var bland finalisterna till ”Årets inspirerande ledare 2023” som utses av Great Place to Work. Sedan 2020 har Lina en tjänst som vd och medicinskt ansvarig för Capio Gastro Center Skåne, tidigare GHP Gastro Center Skåne, där hon också arbetar kliniskt som läkare. Capio Gastro Center Skåne har fokus på kirurgi, urologi, endoskopiska undersökningar, samt specialiserad mottagningsverksamhet inom flera områden.

Som vinnare av stipendiet Nästa skånska stjärna får Lina Vigren en sponsrad plats på managementutbildningen Leading Impact – Executive Management & Leadership Program vid EFL i Lund till ett värde av 245 000 kr. Programmet är ett 15 månader långt executive management-program med fokus på strategiskt ledarskap, nytänkande och affärsutveckling.

Hälso- och sjukvårdssektorn står inför betydande strategiska utmaningar. Dessutom har de senaste åren med coronapandemin haft stor påverkan på vården och aktualiserat nya frågeställningar och omprioriteringar kring till exempel tillgänglighet och digitalisering. Som deltagare på Leading Impact-programmet kommer Lina att få möjlighet att arbeta med aktuella strategiska utmaningar, affärsutveckling och ledarskapsfrågor. I förlängningen är vår förhoppning att detta kommer att bidra till att utveckla vårdsektorn i regionen ytterligare, säger Malena Carlström, vd på EFL och ordförande i den jury som utsett stipendiaten.

Stipendiet Nästa skånska stjärna delas ut sedan 2014. I juryn som utsett stipendiaten sitter även Anders Österberg, chef för Stora företag och affärsspecialister på Sparbanken Skåne, Ulrika Dieroff, Affärschef på Handelskammaren, Thomas Kalling, programansvarig för Leading Impact och professor i strategi vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, och Kristian Svensson, pressansvarig på Sparbanken Skåne.

I en tid där allt går fort ges nästa skånska stjärna, med hjälp av stipendiet, en chans att stanna upp och reflektera över en lösning tillsammans med en grupp av mycket kvalificerade deltagare. För Handelskammaren är det viktigt att vara en möjliggörare för fortsatt utveckling av det sydsvenska näringslivet, säger Ulrika Dieroff på Handelskammaren.


Leading Impact

Leading Impact är ett executive managementprogram på 15 månader vid EFL i Lund med fokus på strategiskt ledarskap, nytänkande och affärsutveckling. Programmet har förfinats utifrån det Executive MBA-program som EFL i 20 år gett i partnerskap med Ekonomihögskolan i Lund.

Läs mer om Leading Impact.

0