Med precision och skicklighet – intervju med CNC-operatören Oscar

Samhällets snabba utvecklingstakt har satt kompetensförsörjningen ur balans i flera branscher. Allt fler företag efterfrågar personal men har svårt att hitta rätt kompetens. Samtidigt är karriärmöjligheterna näst intill okända för arbetssökande – en utveckling som industribranschen bevittnat under lång tid.

Madeleine Fils arbetar som Projektledare Gymnasielärling på Handelskammaren och har varit med och utvecklat flera yrkesutbildningar inom industrin. Hon satte sig ner med 25-åriga Oscar som under de senaste två åren arbetat som CNC-operatör på Bema Slip AB i Södra Sandby, för att lära sig om hans erfarenheter inom yrket.

Oscar började sin karriär som CNC-operatör för två år sedan och detta är hans första jobb inom industrin. På Bema Slip, ett företag specialiserat på skärande bearbetning och tillverkning av detaljer i material som rostfritt stål och aluminium, har han funnit sin plats. Företaget producerar både mindre och större serier och utför uppdrag åt andra företag inom legotillverkning.

Innan han hamnade på Bema Slip studerade Oscar matematik i Lund. Efter en tids studier kändes inte valet rätt och genom tips från nära kontakter fick han slutligen en anställning på företaget.
– Jag prövade och har fortsatt eftersom jag trivs här, säger Oscar.

Arbetsdagarna börjar tidigt på morgonen, klockan 07:00, och varar till 16:00, med två korta fikapauser och en 30 minuter lång lunch. På fredagar avslutar de anställda arbetsveckan lite tidigare, klockan 13:00. Oscars arbete som CNC-operatör involverar att producera detaljer baserade på kapade delar. Ibland tar det endast några dagar, men för större serier kan det sträcka sig över hela arbetsveckan.

När det kommer till själva arbetet betonar Oscar vikten av noggrannhet och precision. Felmarginalen är minimal, ibland handlar det om hundradels millimeter. Han och hans kollegor är uppdelade i två team – svarvare och fräsare. Även om han har sitt eget arbetsområde, betonar han vikten av teamarbetet.
– Jag har ”min maskin”, men vi är ett team här. Vi hjälper varandra och delar kunskap.

Att vara CNC-operatör kräver en viss teknisk skicklighet och tålamod. Oscar nämner att en passion för teknik, tidigare erfarenhet av att mecka med mopeder eller bilar, och en matematisk förståelse har varit fördelaktiga egenskaper för detta yrke.
– Du behöver förstå hur saker hänger samman och vara tålmodig nog att arbeta med extrem precision.

En av de mest tillfredsställande delarna av hans arbete är utmaningen som kommer med den minimala felmarginalen och att kunna se de konkreta resultaten av sitt arbete varje dag.
– Jag ser vad jag åstadkommit och det ger mig en fantastisk känsla av tillfredsställelse.

När vi diskuterar lönen är Oscar öppen. Ingångslönen för en CNC-operatör på Bema Slip ligger runt 25 000 kronor, men när man väl behärskar maskinen ökar lönen mot 38 000 kronor.

När det gäller framtiden hoppas Oscar på att lära sig ännu mer. Han nämner möjligheten att avancera inom företaget, bli produktionstekniker eller till och med produktionschef.
– Möjligheterna är oändliga här, säger han med ett leende.


0