Ystad visar vägen i energifrågan

Debattartikeln publicerades i Ystads Allehanda 2024-09-03.

Skåne är sämst i Europa. Inget annat elområde har en lika dålig tillgång på el. Det saknas lokal produktion av energi för att möta efterfrågan. Det saknas även tillräcklig överföringskapacitet av el till Skåne. Detta gör att näringsliv och samhälle inte kan utvecklas som vi önskar. Skåne tappar etableringar som bidrar till jobb och välfärd. Elpriserna i Skåne är samtidigt mångfalt högre än i övriga landet.

Under Ystad summit den 4–6 september träffas samhälle och politik från södra Sverige. Energiföretagen anordnar fyra seminarier som beskriver problemen och för dialog om konkreta åtgärder. Sydsvenska handelskammaren kommer att visa i konkreta tal hur näringslivet påverkas av energifrågan i form av fler arbetstillfällen om vi lyckas, och färre om vi inte lyckas, bygga mer lokal produktion av el och elnät.

Skånes effektkommission bildades 2021, och lanserade förra året en färdplan med mål och en bredd av åtgärder för att möta Skånes elbehov till 2030. På Ystad Summit samlar vi bransch och lokal politik för att göra ännu mer verkstad av färdplanen och få ännu bredare uppslutning. Samma approach behövs även nationellt. Så vad behöver politiken göra?

Skapa incitament för ny och tillgänglig elproduktion. Elpriserna är låga, så låga att det inte byggs tillräckligt med ny elproduktion. Dagens elmarknad belönar bara levererade kWh, inte de nyttor olika kraftslag bidar med, eller att de är tillgängliga då de behövs som mest. När den pågående elmarknadsutredningen blir klar nästa vår får den inte hamna i byrålådan.

Nu är det dags för hela Skåne och resten av landet att följa efter.

Bejaka alla lösningar. Regeringen har nyligen presenterat en utredning om finansiering av kärnkraft. Det är rimligt att staten är med och delar risken vid stora investeringar. Det är också rimligt att staten inte begränsar sig till ett energislag. Effektkommissionen lyfter fram storskalig vindkraft som en viktig pusselbit. Energilager, gasturbiner och andra tekniska lösningar kan alla bidra.

Genomför reformer i närtid. Kärnkraft har en väsentlig roll i Sveriges energisystem och kommer att ha det framöver. Men ny kärnkraft finns inte på plats de närmsta tio åren. Redan idag finns det förslag som kan genomföras för att bygga ut energiproduktion nu. Energibranschen har nyligen presenterat en tiopunktslista med förslag på reformer, bland annat ersättning för närboende till vindkraft.

Politiker i Sydsverige har klivit bortom skyttegravarna i och med effektkommissionen. Nu är det dags för hela Skåne och resten av landet att följa efter.


Anders Karmehed, Regionchef, Energiföretagen Syd

Jessica Fredson, VD, Ystad Energi

Per Tryding, Vice VD, Sydsvenska Handelskammaren

0