Angående hastighetsföreskrifter på väg 27 i Blekinge län

Remissvaret skickades in till Trafikverket den 26 september 2024.

Sydsvenska Industri- och Handelskammaren har tagit del av “Föreskrifter om hastighetsbegränsning på väg 27 i Blekinge län” som Trafikverket utsände 2024-08-19. Handelskammaren välkomnar beslutet att höja högsta tillåtna hastighet till 100 km/timmen istället för dagens 80 km/timmen, då det ökar och därmed förbättrar tillgängligheten på den aktuella sträckan.

Handelskammaren står bakom beslutet och uppmuntrar till investeringar som inte enbart bidrar till ökad säkerhet, utan även till ökad tillgänglighet. I enlighet med regeringens målsättningar som finns i “Nationell plan för transportinfrastruktur” ska satsningar på hållbar transportförsörjning säkerställas för medborgare och näringsliv i hela landet. Ekonomiska satsningar på att förbättra vägar och infrastruktur bör prioriteras istället för att göra nedskyltningar av hastighet. Trafiksäkerheten stärks till exempel genom att, som i detta fall, ha mötesseparerade vägar. Rapporter framtagna av Handelskammaren visar att vissa regioner, bland annat Blekinge och Kronoberg, har blivit bortprioriterade i trafikinvesteringar. Resultatet har istället ofta blivit sänkt hastighet. Med denna remiss blir väg 27 både mer trafiksäker och mer tillgänglig.

Investeringar i väg 27 är av stor betydelse, då den utgör en viktig lokal och regional länk, främst mellan Växjö och Ronneby. Dessutom är den en viktig internationell handelsväg för att stärka samarbetet mellan Sverige och de baltiska länderna. Detta då den är del av EU-projektet South East Baltic Transport Link som syftar till att främja handel.

Vidare bör förslaget välkomnas då investeringar i en trafiksäker väg som skapar tillgänglighet borde tas tillvara på för att inte förlora den samhällsekonomiska nyttan med ombygget som nämns i konsekvensutredningen (“Konsekvensutredning av förslag om hastighetsföreskrifter på väg 27 (2007:1244)”).  

Handelskammaren välkomnar förslaget om hastighetshöjning från 80 km/timmen till 100 km/timmen enligt “Föreskrifter om hastighetsbegränsning på väg 27 i Blekinge län”.

Per Tryding
Vice VD

Ellen Dahl
Regionchef Policy


0