Solvattengrundaren Petra Wadström är Årets Tekniker 2015

Årets Tekniker är ett årligt pris som uppmärksammar teknikens betydelse för samhälle, livskvalitet och företagande.

Mottagare av priset Årets Tekniker 2015 är Petra Wadström, VD och grundare av Solvatten AB, för sin utveckling av Solvatten®. Juryns motivering lyder:

Petra Wadström har med sitt ”Solvatten” hjälpt många människor att få tillgång till något som de flesta av oss tar för givet; rent vatten.

Tillgång till rent vatten är avgörande för människors hälsa och välmående. Solvatten har visat sig ha stor effekt hos dess användare. Med hjälp av enbart solenergi får användarna tillgång till varmt och rent vatten utan tillsatta kemikalier som kan skada hälsa och miljö. Produkten bidrar på ett exceptionellt sätt till utveckling av samhälle och miljö på en internationell nivå, och är ett föredömligt exempel på svensk innovation. Därför utser juryn Petra Wadström till Årets Tekniker 2015.

– Jag är så glad för att få den här fina utmärkelsen! Denna typ av uppmärksamhet hjälper till att öka allmänhetens kännedom om Solvatten, och det behövs för att våra Solvattenprojekt ska växa och förbättra tillvaron för utsatta människor runt vår jord. Priset gör att våra solskenshistorier kan fortsätta att spridas som ringar på vattnet och ge hopp om en bättre värld säger Petra Wadström.

– Det finns studier som visar att det år 2030 beräknas råda brist på över 50 000 ingenjörer. Genom priset ”Årets Tekniker” kan vi lyfta tekniker som yrkeskategori, och förhoppningsvis också skapa intresse för teknik, och därmed bidra till att stärka vår långsiktiga konkurrenskraft, säger Kerstin Lindell, VD för Bona AB, som är initiativtagare till priset.

Prissumman är 50 000 kronor, samt en CSR-check på 50 000 kr som pristagaren delar ut under 2016 till ett valfritt projekt som främjar ungdomar och utbildning. Prisutdelningen äger rum kl. 17.30 i Malmö Börshus den 26 november i samband med Handelskammarens höstmöte.

Mer information om den prisvinnande Solvatten finner du på http://www.solvatten.se/

För frågor eller ytterligare kommentarer, vänligen kontakta Lisa Jedlid, 0702-15 73 20

För kommentar från vinnaren Petra Wadström, ring 0709-25 36 01

Priset Årets Tekniker är instiftat av Handelskammaren på initiativ av Kerstin Lindell, i samarbete med Alfa Laval, Bona AB, Chefspoolen, Deloitte, HMS, Höganäs AB, Moll Wendén, SEB och Trelleborg AB. Priset delas ut årligen och går till en tekniker som gjort skillnad. Följ Årets Tekniker via aretstekniker.se eller facebook.com/aretstekniker

Juryn har bestått av bland andra Viktor Öwall, Lunds Tekniska Högskola,Charlotte Lorentz Hjort, VD på Krinova, Sofie Travessét, Trelleborg AB och Sofie von Homeyer, VD på Chefspoolen. 

0