Årets Tekniker 2016 är utsedda!

Årets Tekniker är ett årligt pris som uppmärksammar teknikens betydelse för samhälle, livskvalitet och företagande. Nytt för i år att vi har tagit fram ett nytt pris, Årets Tekniker – tekniklöfte, med förhoppningen att kunna bidra ytterligare till Sveriges teknikutveckling.Med denna utmärkelse vill vi uppmuntra nya förmågor som vi anser har stor potential men som fortfarande ligger i etableringsstadiet.

Juryns motiveringar lyder som följande:

Årets Tekniker 2016
Tongyun Shen har utvecklat en behandling av fröer som gör att växter gror snabbare, jämnare, och är mer stresståliga utan vare sig kemiska tillsatser eller genmodifiering. Behandlingen ökar inte bara skörden, den minskar odlingskostnader och miljöpåverkan jämfört med traditionella metoder. Innovationen kan komma att spela stor roll på svårodlade platser och där det råder matbrist runt om i världen. Tongyuns mångåriga och gedigna forskning är ett föredömligt exempel på svensk innovation som kan göra skillnad långt utanför landets gränser. Därför utser vi henne till Årets Tekniker.

– Jag är mycket glad för utmärkelsen Årets Tekniker. Utmärkelsen bidrar till att nå ut med vår produkt till allmänheten, som har stor nytta av produkten. Ökad livsmedelsproduktionen, minskat användande av bekämpningsmedel och mer hälsosam mat utan kemikalier och genmodifiering är viktig för en hållbar samhällsutveckling. I tider av ökad global befolkning och försämrad miljö blir det än mer viktigt. Priset hjälper oss att sprida vår produkts samhällsnytta, vilket berör oss alla, säger Tongyun Shen.

Årets Tekniker 2016 – Tekniklöfte
Sofie Woge har utvecklat en produkt som har potential att göra stor skillnad för personer som lider av nedsatt funktion i händerna. Hon såg möjligheten att kombinera redan existerande teknik från en annan marknad och utvecklade produkten Tendo som är en typ av exoskelett som formar sig efter individen. Produkten ger både stöd samt träning hos användaren och kommer att vara till stor hjälp för personer som har tappat styrkan i händerna på grund av ålder eller sjukdom.Vi ser Sofie som en inspiration för nya förmågor samtidigt som produkten har potential för stor samhällsnytta. Därför utser vi henne till Årets Tekniker – Tekniklöfte.
– Det är helt otroligt roligt att få en sådan utmärkelse! Detta är en fantastisk bekräftelse på att jag bygger upp något viktigt och det ger både mig som tekniker och min produkt – Tendo – ett förtroende samt viktig uppmärksamhet för att sprida budskapet. Min dröm är att skapa för dem som inte kan leva det liv andra tar förgivet och ge tillbaka människor deras självständighet. Det ger mig stor glädje att även andra uppmärksammar detta och bekräftar att det arbete jag gör varje dag, skapar ett värde, säger Sofie Woge.

Bakgrund

Priset Årets Tekniker är instiftat av Handelskammaren på initiativ av Kerstin Lindell, i samarbete med Alfa Laval, Beijer Electronics, Bona AB, Chefspoolen, Deloitte, HMS, Höganäs, Moll Wendén, SEB, TePe Munhygienprodukter AB och Trelleborg AB.

– Det finns studier som visar att det år 2030 beräknas råda brist på över 50 000 ingenjörer. Genom priset ”Årets Tekniker” kan vi lyfta tekniker som yrkeskategori, och förhoppningsvis också skapa intresse för teknik, och därmed bidra till att stärka vår långsiktiga konkurrenskraft, säger Kerstin Lindell, VD för Bona AB, som är initiativtagare till priset.

Prissumman är 50 000 kronor till vardera pristagare. Prisutdelningen äger rum kl. 17.30 i Malmö Börshus den 1 december i samband med Handelskammarens höstmöte

Tidigare års pristagare är
2013: Bo Håkansson, Professor vid Chalmers. Se mer här: Årets Tekniker 2013
2014: Mehrdad Mahdjoubi, Orbital Systems. Se mer här: Årets Tekniker 2014
2015: Petra Wadström, Solvatten, Se mer här: Årets Tekniker 2015

Mer information om den prisvinnande förbehandlingen finner du på http://www.nelsonseed.se/
Mer information om den prisvinnande Tendo finner du på http://tendoforpeople.se/

För frågor eller ytterligare kommentarer, vänligen kontakta Lisa Jedlid, 0702-15 73 20

Följ Årets Tekniker via aretstekniker.se eller facebook.com/aretstekniker

0