​Öresundspendlare söker skadestånd för gränskontroller.

Idag klockan 11:30 lämnar 565 Öresundspendlare in en gemensam ansökan om skadestånd för gränskontrollerna till Justitiekanslern. Ansökan gäller de ID-kontroller som genomförs på Kastrup (Copenhagen Airport) i Öresundsregionen sedan ett år tillbaka.

I Öresundsregionen genomförs två sorters kontroller vid gränsen. Från hösten 2015 genomförs gränskontroller av polis enligt Schengenreglerna. I januari 2016 tillkom ytterligare en kontroll i form av ID-kontroller på bland annat Kastrup. Denna gäller bara kollektivtrafik, inte privat trafik, och har drabbat framför allt tågpendlare i regionen hårt.

De senaste månaderna har Sydsvenska Handelskammaren undersökt det rättsliga läget. Slutsatsen är att de ID-kontroller som utförs på Kastrup inte är förenliga med gällande lagregler och att pendlarna bör ha rätt till ersättning för ID-kontrollerna i form av både kränkningsersättning och ekonomiskt skadestånd från svenska staten.

Handelskammaren har därför erbjudit pendlare att inlämna med ansökan om ersättning. Namnen har samlats in genom Facebook-gruppen ”Öresundsrevolutionen”. De enskilda pendlarna begär 30 000 kr i kränkningsersättning och i enskilda fall skadestånd. Advokatfirman Vinge har anlitats som ombud för pendlarna.

– På detta sätt kan frågan om kontrollerna vid Kastrup få en grundlig genomlysning. Nu finns över 500 konkreta fallbeskrivningar och en gedigen rättslig analys. Detta bör tas med i statens bedömning inte bara juridiskt utan även politiskt, säger Per Tryding, vVD på Handelskammaren.

– Vi hoppas att detta bidrar till en bättre lösning som är rimligare för pendlarnas vardag. Öresundsregionen måste ha en arbetsmarknad som fungerar, fortsätter Per Tryding.

Vid frågor och kommentarer kontakta:

Per Tryding, vVD

+46 40 690 24 00

Per.Tryding@handelskammaren.com

Niels Paarup-Petersen, Öresundsrevolutionen

+46 70 433 07 17

Nielspaarup@gmail.com

Hela ansökan om skadestånd finns att läsa här.

Pressinbjudan till överlämning JK här: https://www.mynewsdesk.com/se/sydsvenskahandelskammaren/pressreleases/pressinbjudan-20-oktober-oeresundspendlare-soeker-skadestaand-foer-graenskontroller-1613504

0