Maria Wiman är Sveriges bästa lärare 2019

Maria Wiman tar emot pris på Handelskammarens Årsmöte 2019. Foto: Roger Nellsjö

Utan kompetenta och engagerade lärare ekar kunskapsområden på framtidens arbetsmarknad tomma. Det är hög tid att lärare premieras mer för sitt arbete och inte längre blir tagna för givet. För att lyfta vikten av inspirerande lärare i Sverige delas, för elfte gången, utmärkelsen Sveriges Bästa Lärare ut. Initiativtagaren Sydsvenska Industri- och Handelskammaren presenterar stolt årets vinnare: Maria Wiman från Östra Grundskolan i Skogås.

Sveriges bästa lärare 2019, Maria Wiman jobbar som högstadielärare i svenska och so-ämnen vid Östra grundskolan i Skogås. När hon inte undervisar gör hon sin röst hörd i lärardebatten och skriver böcker om hur skolundervisningen kan bli mer värdeskapande för eleverna.

Juryns motivering lyder:
Med en avsaknad av rädsla för att testa nya koncept i sin undervisning ser Maria till att elevernas arbeten och texter exponeras för omvärlden och åstadkommer skillnad. Hon har med sitt ledarskap format starka och engagerade individer som vågar uttrycka sina tankar i både tal och skrift. Med sitt stora engagemang för att undervisningen ska vara värdeskapande får hon elevernas skolarbete att bli tydligt förankrat till samhället, vilket skapar aktiva och pålästa samhällsmedborgare. Maria har inte enbart stor inverkan på sina elever utan är också en förebild för många lärare. Hennes pedagogiska förhållningssätt och värdeskapande lärande inspirerar och gör henne en värdig mottagare av utmärkelsen Sveriges bästa lärare 2019.

Maria Wiman om priset:
-Jag är så otroligt tacksam och glad för det här priset, och ödmjuk inför det faktum att det är många som förtjänar det. Jag är jätteglad att jag lyckats omge mig med så fantastiska kollegor genom åren och att jag framförallt haft turen att få så fantastiska elever, som pushat och peppat mig. De har tvingat mig att vara lite mer modig än vad jag är. Det här priset delar jag med jättemånga, det är så det känns. Läraryrket är komplext och svårt och jag är så glad att det uppmuntras och uppmärksammas på det här sättet. Så ödmjukt och överlyckligt stort tack för detta. Nu jäklar kör vi.

Handelskammarens årliga lärarpris delas ut efter noggrann juryöverläggning. Juryn består av Nicolas Hassbjer, grundare av HMS och ordförande i Handelskammaren, Charlotta Falvin, styrelseproffs, Per Samuelsson, VD Beijer Electronics samt Handelskammarens vice VD Per Tryding. Deltar i juryn gör även Ebba Kock, ordförande i Sveriges elevkårer och Maria Glawe, vinnare av Sveriges bästa lärare, 2018.

Prisutdelningen kommer att ske under Handelskammarens årsmöte den 23 maj i Malmö Börshus.

För att följa Sveriges bästa lärare besök:

https://www.facebook.com/Lararpriset/

För ytterligare information samt kontaktinformation till Maria, vänligen kontakta Sarah Mesch, projektkoordinator Handelskammaren 040-690 24 02

0