Boris Johnson, EU och Digitalisering

Niklas Johansson, Johan Dennelind, Chris Giles, Catherine L. Mann och Peter Fellman. Foto: DiTV.

Under Almedalsveckan bjöd Dagens Industri in till ett panelsamtal med titeln ”Global trade and the new Europe: Challenges for the political and economic status quo”. Samtalet kom att handla om högaktuella ämnen så som Boris Johnsons väg mot premiärministerposten, men också om mer bekanta punkter som Brexit och EU:s ”Digital Singel Market”.

”Det finns en överhängande risk för en avtalslös Brexit, speciellt nu när det råder viss utmattning på ämnet. Det kommer att bli värre i Storbritannien, politiken är väldigt svår. Vi är 3–4 veckor ifrån att välja en ny premiärminister som är en känd lögnare och som inte tar policyarbete speciellt seriöst” – Chris Giles, Economics Editor, Financial Times.

”De senaste veckorna har ledningen för det konservativa partiet föreslagit brexit-utfall som är fullständigt omöjliga, och inte på något vis accepterade ute i Europa. Inom de närmsta månaderna kommer vi att träda in i en politisk kris, där förslagens orimlighet blir uppenbara. Väl där så återstår tre alternativ. Vi kan ångra oss och strunta i utträdet, men det är osannolikt givet det politiska läget. Vi kan enas om utträdesavtalet som Theresa May arbetat fram med övriga Europa. Det vore det enklaste alternativet, men det har kommunicerats väldigt tydligt från det konservativa partiets ledning att det avtalet är ”dead in the water”. Slutligen kan vi lämna utan ett avtal, men parlamentet vill inte det heller, så allt är omöjligt” – Chris Giles.

Niklas Johansson, Statsekreterare hos Utrikeshandelsminister Ann Linde fanns även på plats och höjde ett varningens finger för en avtalslös Brexit.

”Jag är orolig eftersom jag hör människor uttrycka sig likt ”Jag bryr mig inte längre, jag väntar bara på att det ska ske”. Budskapet jag vill skicka till svenska företag är att det nu finns en seriös risk för en avtalslös Brexit och vi behöver förbereda oss för det. Låt inte utmattningen hindra er från att göra det ni behöver göra för att vara förberedda för fortsatt internationell handel vid en ”hård brexit” – Niklas Johansson, Statssekreterare hos Utrikeshandelsministern Ann Linde.

”Jag tror inte att det blir en hård Brexit. Även politikerna som går hela vägen till kanten och tittar ut över kommer finna att dom inte vill hoppa. Näringslivet brukar vilja veta spelreglerna i god tid, och många företag har förberett sig och gjort sig mentalt inställda på att någon förändring kommer att ske. Kanske inte en avtalslös brexit, men någon form av erosion av den internationella handelsscenen, och det har vi börjat se i vår egna data. Andra länder drar nu fördelar av detta” – Catherine L. Mann, Global Chief Economist, Citi.

Samtalet kom sedan att handla om digitalisering. Johan Dennelind, vd på Telia, förespråkade mer handlingskraft från EUs håll.

”Jag tror att Europa, när det gäller digitalisering, slår under sin vikt. Detta kan vara en välsignelse i förklädnad, eftersom när USA och Kina går emot varandra kan det finns möjlighet för EU att träda fram ytterligare. Dock är vi i Europa fragmenterade när det gäller policy på nyckelområden. Vi faller efter inom 5G och andra digitaliseringsområden, och USA och Kina dominerar. De har en annorlunda policy-skapade process och en annan långsiktighet om vad digitalisering bör innebära för ekonomin. Europa debatterar fortfarande den s.k ”digital single market” och dess implementering. Det är en enorm risk som förtjänar mer uppmärksamhet, eftersom potentialen hos den digitala infrastrukturen är enorm. Det är där jag tror att Europas tillväxtmotor ligger” – Johan Dennelind, President and CEO, Telia Company

USA eller Kina?

”Jag är orolig för att Europas önskan om att gå sin egen väg när det gäller digitalisering och säkerhet i synnerhet kommer att gå förlorad när USA och Kina i princip tävlar om Europa. Varje land kommer att tvingas bekänna färg, ett efter ett, och antingen gå den amerikanska vägen med bristande uppmärksamhet till digital säkerhet, eller den kinesiska vägen åt andra hållet. Detta är risken om vi inte har ett stabilt organ, en marknad som representerar hela skaran konsumenter.” –  Catherine L. Mann, Global Chief Economist, Citi.

Chris Giles, Catherine L. Mann. Foto: DiTV.

”Samtidigt ligger det en styrka i Europas fragmentering eftersom vi kan på olika håll testa olika system och se vilket som funkar bäst. Det blir lite konkurrens på så vis. Exempelvis så sneglar många andra länder på Sveriges system för digitala betalningar” – Chris Giles.

Optimism inför framtiden.

”Jag tror att det finns en stor möjlighet i samband med att den nya kommissionen tillträder att lägga de senaste fem åren bakom oss, och nu trappa upp när det kommer till genomförande och välja några få nyckelområden där vi på riktigt tror att Europa som helhet kan göra skillnad. Digital infrastruktur och digital säkerhet är ett sådant här område. Den digitala industrin svarar för 4% av BNP och miljoner av jobb i Europa. Om vi kan få den tillväxtmotorn att fungera, och agera som hävstång för andra industrier i den digitala eran så har vi en chans att på riktigt utmana i den globala kampen med USA och Kina. Det finns så många utvecklingsmöjligheter i vår marknad, och så många bolag som är redo att investera och träda fram, men som behöver vägledning från politiken, och möjligen något lösare tyglar i vissa områden”- Johan Dennelind, President and CEO, Telia Company.

Vill du som företagare veta mer om Brexit och hur du bäst förbereder dig? Den 18 september i Växjö och den 19 september i Malmö gästas Sydsvenska Handelskammaren av Anneli Wengelin, Kommerskollegiums Brexit-utredare. Här får du handfasta tips och spaningar gällande:

  • Tullunion kontra tullområde – vad är skillnaden?
  • Norge-lösning kontra Norge+ lösning? Vad är skillnaden?
  • Frihandelsavtal – vad skulle ett framtida avtal mellan EU – UK kunna innehålla?

Anneli kommer även att belysa vad en så kallad hård Brexit innebär för företag och hur man kan förbereda sig. Du får avslutningsvis en uppdatering på Sverige/EU:s förberedelser inför en möjlig hård Brexit.

Länk till evenemanget i Växjö den 18 september: https://handelskammaren.com/evenemang/brexit-status-vad-innebar-olika-alternativ-vaxjo/

Länk till evenemanget i Malmö den 19 september:
https://handelskammaren.com/evenemang/brexit-status-vad-innebar-olika-alternativ-malmo/

PS. Du vet väl om att du som medlem i Sydsvenska Handelskammaren får rabatt på våra arrangemang? Läs mer om medlemskap här: https://handelskammaren.com/bli-medlem/

0