Smart Start – nytt traineeprogram i Kronoberg och Kalmar län

Sydsvenska Handelskammaren tar action mot kompetensförsörjningsbristen i Kalmar och Kronoberg med traineeprogrammet Smart Start. Programmet är ett samarbete mellan Handelskammaren, Region Kalmar Län, Region Kronoberg och Linnéuniversitetet.

Just nu är rekryteringen av företag till Smart Start i full gång, och tre företag har redan signat upp sig. Ett av företagen är Swepart i Liatorp, som har valt att ta emot en trainee.
–Swepart ser traineeprogrammet som ett alternativt sätt att knyta till sig ytterligare kompetens. Genom att traineedeltagarna kombinerar studier parallellt med arbete, får vi som arbetsgivare en kompletterande dimension i rekryteringen av ny kompetens, säger Mattias Ellbring, HR-chef på Swepart.

Smart Start innebär att företaget anställer en trainee under ett år och tillhandahåller en mentor. Samtidigt deltar traineen i ett utvecklande utbildningsprogram tillsammans med andra traineer i Smart Starts regi. Syftet är både att få unga talanger som utbildat sig i regionen att stanna kvar och att locka till sig unga från andra delar av landet liksom hemvändare. Samtidigt får företaget en medarbetare som fyller en efterfrågad kompetens.
–Oavsett covid-19 hade vi satsat på detta traineeprogram eftersom var vi än är i regionen och besöker våra medlemsföretag är kompetensförsörjning ett problem, säger Johan Andersson, regionchef Sydsvenska Handelskammaren.

Läs mer: https://smartstarttrainee.se/

0