Tekniker prisas för laddbara vägar och innovativ uppföljande cancerbehandling

För åttonde respektive femte året i rad kan Handelskammaren nu tillkännage vilka som vunnit Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte. Priserna som delats ut sedan 2013 respektive 2016, syftar till att uppmärksamma tekniker som genom sitt arbete bidrar till utveckling och inspirerar sin omgivning. Målet är även att fler ska läsa tekniska ämnen då prognoser pekar på en brist på uppåt 50 000 tekniker år 2050, därav den symboliska prissumman till vardera vinnaren på 50 000 kronor.

Därför är vi stolta över att få presentera årets vinnare, Dan Zethraeus som Årets Tekniker 2020 och Helena Linge som Årets Tekniklöfte 2020. Priset delas ut under Handelskammarens digitala höstmöte den 26 november 2020 klockan 16:00.

Årets Tekniker 2020
Priset Årets Tekniker tilldelas en person som bidrar till betydande utveckling för samhälle, livskvalitet och företagande samt inspirerar andra med sitt arbete. Dan Zethraeus har i många år jobbat med sin vision om elektrifierade och smarta vägar. Som grundare av företaget Elonroad där han idag är Innovationschef, har Dan utvecklat en el-skena för vägar som laddar bilens batteri samtidigt som den körs. Uppfinningen innebär att elfordon kan köra längre innan de måste laddas och att batteriernas storlek kan minskas. Med denna uppfinning tar vi viktiga steg närmare hållbara och effektiva transporter. Därför har juryn valt att utse Dan Zethraeus till Årets Tekniker.

Årets Tekniklöfte 2020
Årets Tekniklöfte delas ut till en person i uppstartsfasen av sin karriär. Utmärkelsen syftar till att uppmärksamma och uppmuntra personen i sitt arbete med förhoppning om att ge en skjuts i karriären. Helena Linge har utvecklat ett system som förutspår vilka barncanceröverlevare som löper risk att få följdproblem i vuxen ålder. Detta gör att man kan sätta in individuella åtgärder i tid. Tekniken innebär att läkare och vårdpersonal kan effektivisera urval av riskpersoner för kontroller. Innovationen visar hur medicin och teknik kan bidra till samhällsnyttiga uppfinningar. Därför har juryn valt att utse Helena Linge till Årets Tekniklöfte.

Om priserna
Priserna Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte är instiftade av Handelskammaren på initiativ av Kerstin Lindell, VD på Bona AB och Ordförande i Handelskammaren. Priserna sponsras av Alfa Laval, Beijer Electronics, Bona AB, Chefspoolen, Deloitte, Moll Wendén, SEB, TePe Munhygienprodukter AB, Trelleborg AB och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.

För mer information om:
Priset: https://handelskammaren.com/aretstekniker/
Tidigare vinnare: https://handelskammaren.com/tidigarevinnare/

Mer om företagen som respektive vinnare arbetar vid återfinns på deras hemsidor:
Elonroad: https://elonroad.com/
Cicada health: https://cicadahealth.com/

För ytterligare kommentarer samt kontaktuppgifter till vinnarna, vänligen kontakta:
Gustav Aronsson, projektledare för Årets tekniker
Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, +46 40 690 24 17
Gustav.aronsson@handelskammaren.com

0