Träffsäker medicinteknik och klimatsmart alternativ belönas med pris

I dag kan Handelskammaren stolt tillkännage vilka som vunnit priserna Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte 2021. Syftet med priserna är att uppmärksamma teknikens betydelse för samhället, livskvalitet och företagande. Därför är vi stolta över att få presentera Daniel Martinez Molina som Årets Tekniker och Allen Mohammadi som Årets Tekniklöfte. Priserna delas ut på Handelskammarens Höstmöte torsdagen den 25 november.

Årets Tekniker 2021

Priset Årets Tekniker tilldelas en person som genom sitt arbete bidrar till samhällsutvecklingen och inspirerar andra tekniker. Årets vinnare är Daniel Martinez Molina, medgrundare och forskningschef på bolaget Pelago Bioscience. Daniel har utvecklat den patenterade mätmetoden Cellular Thermal Shift Assay, CETSA, som gör det möjligt att avgöra om ett nytt läkemedel kommit fram till sitt målprotein, vilket är en förutsättning för att läkemedlet ska ge effekt.   

Med CETSA går det att arbeta mer proaktivt, vi ger våra kunder förutsättningen att ta mer välgrundade beslut i tidigare stadier av läkemedelsutvecklingen. Vi jobbar även med vidareutveckling, så att man till exempel ska kunna se i förväg vilka biverkningar en patient kan få, istället för i efterhand då det kan vara för sent, menar Daniel.

Att jag vann Årets Tekniker är galet häftigt – jag blev både överraskad och hedrad när jag fick reda på att jag blivit nominerad, säger Daniel.

Årets Tekniklöfte 2021

Priset Årets Tekniklöfte tilldelas en person i uppstartsfasen av sin teknikkantade karriär. Årets vinnare är Allen Mohammadi för utvecklandet av en teknologi som förvandlar jordbruksavfall och växter till ett 100 procent nedbrytbart biomaterial. Innovationen, som Allen utvecklat tillsammans med sin bror i bolaget PlasticFri, är ett exempel på ett cirkulärt tänk då en restprodukt görs om till en tillgång.

Biomaterialet är ett alternativ till miljöboven petroleumbaserade plast och har en lovande potential på den lokala och globala marknaden.

Ofta talar experter om hållbara lösningar, men det är sällan de är genomförbara på industriell nivå. Att vinna priset känns otroligt, jag blev så chockad när jag fick beskedet. Jag har vunnit olika tävlingar men det här är annorlunda för det är ett renodlat teknikpris, det finns ju inte många sådana. Jag är verkligen tacksam för initiativet och att ni lyfter tekniken och motiverar ungdomar, säger Allen.

Om teknikpriset

Priserna Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte är instiftade av Handelskammaren på initiativ av Kerstin Lindell.

Det finns en stor kompetensbrist inom teknikbranschen. Med priserna Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte vill vi belysa teknikens betydelse för samhällsutveckling. Genom att lyfta fram talanger som Daniel och Allen hoppas vi kunna inspirera fler att söka sig till teknikyrken, säger Kerstin Lindell, ordförande i Bona AB samt Sydsvenska Handelskammaren.

Priserna sponsras av Alfa Laval, Beijer Electronics, Bona AB, Deloitte, Moll Wendén, SEB, TePe Munhygienprodukter AB, Trelleborg AB, Nederman och Sydsvenska Handelskammaren.

För mer information om:

Priset: https://handelskammaren.com/projekt/kompetens/arets-tekniker/
Tidigare vinnare: https://handelskammaren.com/tidigarevinnare/

0