Ny grupp i mål som Certifierade Business Assistant

Artikeln publicerades i ExeutiveEffect den 2022-06-28.

I dagarna certifierades nya stjärnor från hela landet till Executive Business Assistant på Handelskammaren i Malmö. Under våren har de tagit sig an fem moduler inom ämnen som ledarskap, affärsmannaskap, ekonomi & juridik, digitalisering & sociala medier samt kommunikation & media. Förutom en bredare kunskap inom dessa ämnen har de också haft förmånen att få en personlig mentor. Mentorerna som är erfarna VD-assistenter från företag/organisationer i hela Sverige har delat med sig av sin kunskap och coachat adepterna i denna komplexa yrkesroll.

Så här säger en av vårens deltagare:

EBA utbildningen hos Handelskammarens har gett mig en bred grund i en nischad roll. Tillsammans med ett fantastiskt nätverk av nya kollegor lär vi av föreläsare med spetskompetens och utbyter erfarenheter i ett prestigelöst klimat. Utbildningen har stärkt mig i min kompetens samtidigt som den har bekräftat rollens komplexitet. Jag kan varmt rekommendera EBA-utbildningen både till nya och mer erfarna VD-assistenter.” Pernilla Wistad, Executive Assistant, Saab Kockums, Karlskrona.

Och en av de eminenta mentorerna:

Varje samtal jag haft med mina adepter har varit ett ömsesidigt utbyte av erfarenhet, tankar och lärdomar. Under samtalen stämmer vi av status, tankar, frågeställningar och framtida mål. Det är ofta adepten som styr samtalet och jag ställer ödmjukt frågor och ibland motfrågor, för att skapa ett helikopterperspektiv” Susanne Malmberg, Executive Assistant Mercedes-Benz Sverige AB och Mercedes-Benz Danmark A/S, mentor i utbildningen

Under certifieringsmiddagen talade också Johan Fernström, affärsområdeschef på The Pace/Wise, om framtidsutsikter för Executive Assistants. Och för att sammanfatta Johans dragning i några rader så är det viktigt med relevant utbildning främst, inom projektledning, ekonomi och affärsutveckling så att du kan vara ett bra bollplank till personen du stöttar. Idag söker man mer än ”Co-pilot” med bred erfarenhet snarare än en traditionell sekreterare. Sedan är det också viktigt med skills inom kommunikation, digitala verktyg och nätverk. Sist men inte minst är det troligt viktigt att personkemin stämmer.

Och på The Pace är det full rulle vad gäller rekryteringar av Executive Assistants. Rollen är absolut inte på väg att försvinna, tvärt om, den uppgraderas till en Executive Assistant 2.0.

En ny omgång av utbildningen till Executive Business Assistant startar redan den 5 september på Handelskammaren/IHM i Malmö/Stockholm. Intresset är stort och många assistenter från runt om i Sverige har redan anmält sig. Du är välkommen att kontakta Marie Voss på Handelskammaren om du vill bli en Executive Assistant 2.0.

0