Ingenjörer bakom banbrytande laserteknik och material som fångar upp luftföroreningar prisas

I dag kan Handelskammaren stolt tillkännage vilka som vunnit priserna Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte 2022. Syftet med priserna är att uppmärksamma teknikens betydelse för samhället, livskvalitet och företagande. Därför är vi stolta över att få presentera Cristina Pantaleone som Årets Tekniker och Kinga Grenda som Årets Tekniklöfte. Priserna delas ut på Handelskammarens Höstmöte torsdagen den 24 november.

Årets Tekniker 2022
Priset Årets Tekniker tilldelas en person som genom sitt arbete bidrar till samhällsutvecklingen och inspirerar andra tekniker. Årets vinnare är Cristina Pantaleone, laserfysiker och CTO på bolaget Clinical Laserthermia Systems, CLS.

CLS använder en laserteknologi för att behandla cancer och har nyligen vidareutvecklat en produktlinje för att behandla svåra tumörer i hjärnan och prostatacancer, den vanligaste cancerformen i Sverige.

Cristina har med sin kunskap bidragit med att utveckla och kvalitetssäkra laserteknologin som används. Dessutom har hon varit drivande i arbetet så att Lund i dag kan visa upp ett FDA- och EU-godkänt lasersystem för att behandla bland annat läkemedelsresistent epilepsi.

Jag blev jätteglad när jag fick beskedet och det tog en stund att smälta det. Det har varit ett bra år! Det är ett väldigt bra initiativ för att visa upp yrket. Jag var så förvirrad själv när jag började studera så jag tror att allt som gör det enklare för folk att välja yrke är viktigt, säger Cristina.

Årets Tekniklöfte 2022
Priset Årets Tekniklöfte tilldelas en person i uppstartsfasen av sin teknikkantade karriär. Årets vinnare är Kinga Grenda, CTO och medgrundare av Adsorbi.

Kinga är uppfinnaren av ett innovativt cellulosabaserat material som fångar upp luftföroreningar 5–8 gånger mer effektivt än det som finns på marknaden i dag. Materialet testas i dagsläget på företag inom luftrening för hemmet och luktborttagning i sportutrustning och bevarande av konst. Kinga är civilingenjör inom kemi, doktor i kemiteknik inom området material för vattenrening och har en post-doc inom adsorberande material.

– Att bli uppmärksammad och få det här erkännandet känns väldigt bra. Jag blev väldigt överraskad, säger Kinga.

Om teknikpriset
Priserna Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte är instiftade av Handelskammaren på initiativ av Kerstin Lindell.

– Det finns en stor kompetensbrist inom teknikbranschen. Med priserna Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte vill vi belysa teknikens betydelse för samhällsutveckling. Genom att lyfta fram talanger som Daniel och Allen hoppas vi kunna inspirera fler att söka sig till teknikyrken, säger Kerstin Lindell, ordförande i Bona AB samt Sydsvenska Handelskammaren.

Priserna sponsras av Alfa Laval, Beijer Electronics, Bona AB, Deloitte, Moll Wendén, SEB, TePe Munhygienprodukter AB, Trelleborg AB, Nederman och Sydsvenska Handelskammaren.


För mer information om:
Priset: https://handelskammaren.com/projekt/kompetens/arets-tekniker/
Tidigare vinnare: https://handelskammaren.com/tidigarevinnare/

För ytterligare kommentarer samt kontaktuppgifter till vinnarna, vänligen kontakta:
Ellen Dahl, projektledare för Årets Tekniker
Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, +46 720 605 662
ellen.dahl@handelskammaren.com

0