Ministerns executive assistant bjöd på sina erfarenheter

Artikeln publicerades på Executive Effects hemsida 2023-10-13.

Marie Voss, vd-assistent på Sydsvenska Handelskammaren håller regelbundet i mötesserien ”Möt en VD-assistent” och igår var det dags för en riktig drömgäst …

I mötesserien ”Möt en VD-assistent” var det igår dags för din drömgäst, Marie Voss. Berätta!

Marie: Ja, det stämmer. Det var ett hybridevent och på plats på IHM i Stockholm hade ett stort antal VD-assistenter samlats och ännu fler satt uppkopplade runt om landet.

Så vem var då drömgästen?

Marie: Min gäst var Åsa Löfling, statsrådsassistent till vår infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Hon delade generöst med sig av sina erfarenheter från sina många år på Regeringskansliet. Åsa menade att arbetet till stor del är mycket likt det övriga Executive Assistants gör dagligen men givetvis finns det vissa saker som sticker ut och kräver spetskompetens när ens arbetsplats är Regeringskansliet.

Några aha-upplevelser?

Marie: Det tycker jag verkligen. Åsa har som så många andra EA:s hamnat i rollen lite av en slump och sedan stannat kvar. Hon har stöttat många olika ministrar genom åren, båda röda och blå vilket Åsa inte upplevde som något större problem. På frågan om vem som var hennes favoritminister fick vi dock inget namn utan här svarade Åsa att alla har haft sina fördelar och varit bra på olika vis. Diplomatisk och lojal som en assistent skall vara!

Så vad står på agendan härnäst?

Marie: Många EA:s känner till och har gått utbildningen Executive Business Assistant som vi på Sydsvenska Handelskammaren erbjuder i samarbete med IHM. Efter avslutad utbildning och godkänt inlämnat case blir du certifierad EBA. Från och med hösten 2024 kommer det en uppföljare på denna. I Executive Business Assistant 2.0 fördjupar vi oss inom några ämnen från 1:an i kombination med helt nya ämnen som är relevanta för vår yrkesroll. Denna utbildning riktar sig dels till alla som gått 1:an dels till mer erfarna assistenter som vill uppgradera sig i rollen.

Slutligen, det är fredag – blir det tacos till middag ikväll?

Marie: I wish men vi har faktiskt planerat lite fisk ikväll vilket jag också är mycket svag för!

0