Grön cement och effektiv energilagring prisas med 100 000 kr

I dag kan Handelskammaren stolt tillkännage vilka som vunnit priserna Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte 2023. Syftet med priserna är att uppmärksamma teknikens betydelse för samhället, livskvalitet och företagande. Vi är därför stolta att presentera Paul Sandberg som Årets Tekniker och Julia Ibstedt som Årets Tekniklöfte. Utmärkelserna delas ut på Handelskammaren den 7 december där vinnarna mottar 50 000 kr vardera. 

Årets Tekniker 2023 

Priset Årets Tekniker tilldelas en person som genom sitt arbete bidrar till samhällsutvecklingen och inspirerar andra tekniker. Årets vinnare är Paul Sandberg, medgrundare och innovatör på Cemvision.  

Paul Sandberg är utbildad kemiingenjör vid Lunds tekniska högskola. Under hela sin yrkeskarriär har han genom ett genuint miljöengagemang konsekvent arbetat i framkant av kunskapsområdet och bidragit till att lyckas framställa två typer av betong med nästan noll CO2-utsläpp. 

– Det känns fantastiskt roligt att bli tilldelad det här priset, säger Paul Sandberg och framhåller betydelsen av att våga satsa på det man brinner för och inte vara rädd för att tänka själv.   

Paul är en av grundarna till företaget Cemvision som arbetar med att framställa koldioxidneutral cement. Cemvisions modell går ut på att maximera cirkularitet i cementets kemi, och när så är möjligt använda upp till 100 procent restmaterial från andra industrier.  

Årets Tekniklöfte 2023 

Priset Årets Tekniklöfte tilldelas en person i uppstartsfasen av sin teknikkantade karriär. Årets vinnare är Julia Ibstedt, civilingenjör i teknisk fysik. 

Julia har utvecklat beräkningsmodeller som kan användas för att räkna ut hur man effektivt kan lagra flytande vätgas ombord i en formbar fysisk lagringstank. Hennes arbete kan möjliggöra energilagring med högre energitäthet än många befintliga lösningar. Både flyg och tunga fordon hade kunnat drivas med hjälp av vätgas, och effektiv vätgaslagring är en del av det som hade kunnat göra vätgas till ett nytt grönt flygbränsle.  

Jag blev ju jätteglad och väldigt överraskad, jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle vinna Årets Tekniklöfte. Jag känner mig hedrad, det är jättekul att vinna, säger Julia.  

Om priserna 

Priserna Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte är instiftade av Handelskammaren på initiativ av Kerstin Lindell. 

Det finns studier som visar att det år 2030 beräknas råda brist på över 50 000 ingenjörer. Genom ”Årets Tekniker” kan vi lyfta tekniker som yrkeskategori, och förhoppningsvis också skapa intresse för teknik, och därmed bidra till att stärka vår långsiktiga konkurrenskraft. Det finns priser till ledare, ekonomer och innovatörer, men det är alltför sällan som vi uppmärksammar tekniker, säger Kerstin Lindell, ordförande i Bona AB samt Sydsvenska Handelskammaren. 

Priserna sponsras av Alfa Laval, Beijer Electronics, Bona AB, Deloitte, Moll Wendén, Nederman, SEB, Sydsvenska Handelskammaren, TePe Munhygienprodukter AB och Trelleborg AB. 

För mer information om: 
Priset: https://handelskammaren.com/projekt/kompetens/arets-tekniker/  
Tidigare vinnare: https://handelskammaren.com/tidigarevinnare/  

 

0