EU:s nya avskogningsförordning, som träder i kraft den 30 december 2025, ställer hårda krav på företag att säkerställa att deras produkter inte bidrar till avskogning eller skogsförstörelse. Under Tulldagen 2024 diskuterades förordningen under ett av seminariepassen. Föreläsarna Belinda Christensen och Christopher Johansson från Skogsstyrelsen presenterade vad detta innebär för företag i Sverige och EU.
Syftet med förordningen
Förordningen syftar till att stoppa produkter som bidrar till global avskogning från att nå EU:s marknad. Detta inkluderar både importerade och inhemskt producerade varor.
– Det handlar ju om att företagen måste ha en bättre egenkontroll. De måste kunna säkerställa att deras produkter inte bidragit till avskogning, varken globalt eller inom EU:s gränser, säger Christopher.
Reglerna omfattar en rad högriskprodukter som trä, nötkött, soja, palmolja, kaffe och kakao – varor som har en stor påverkan på avskogning världen över.
– Det är inte bara träprodukter vi pratar om här. Det är faktiskt jordbruket och jordbruksprodukter som bidrar mest till avskogning, fortsätter Christopher.
Viktiga datum
Ett viktigt datum att hålla koll på är den 31 december 2020, som fungerar som brytpunkt för när produkter inte längre får ha bidragit till avskogning. Övergången börjar den 30 december 2025, beroende på hur redo systemen är att implementeras.
– Företagen behöver vara redo och vara i god tid. Det handlar om att kartlägga leveranskedjorna och säkerställa att alla krav uppfylls, kommenterar Belinda.
Hur förberedda är svenska företag?
Svenska företags beredskap inför den nya förordningen varierar. Företag inom trä- och pappersindustrin har ett visst försprång tack vare tidigare erfarenhet av EU:s timmerförordning. Detta har gett dem en bättre förståelse för hur system för spårbarhet och egenkontroll kan implementeras. För andra branscher, särskilt jordbruksrelaterade, är utmaningarna större.
– Små företag kan ha det tufft. De saknar ofta resurserna att snabbt anpassa sig. Men samtidigt har EU tagit hänsyn till detta genom att införa lättnader för just dessa företag, säger Belinda.
För att möta kraven bör företag ta följande steg
1. Kartlägg produkter och leveranskedjor
Identifiera vilka produkter som omfattas av förordningen, till exempel med hjälp av tulltaxor, och kartlägg var dessa produceras, avverkas eller skördas.
2. Öka transparensen i leveranskedjan
Etablera system för att spåra produkters ursprung. Detta inkluderar dialog med leverantörer och underleverantörer.
3. Anpassa sig efter företagets storlek
Mindre företag har lättnader i kraven, men även de behöver skapa grundläggande system för spårbarhet.
4. Utbilda personal och ledning
Förståelsen för de nya reglerna måste förankras i hela organisationen.
Det handlar inte bara om regler
EU:s nya avskogningsförordning är en stor omställning för företag, men också en viktig möjlighet att bidra till en mer hållbar värld.
– Det här handlar inte bara om regler. Det handlar om att ta ansvar för vår påverkan på planeten, avslutade Christopher.
Reflektioner från Tulldagen
Vid frågan om vad de tyckte det bästa var med Tulldagen kom svaret snabbt:
– Jag uppskattade lunchen. Det är där man får möjlighet att prata med andra deltagare och utbyta erfarenheter, sa Belinda. Christopher höll med och tillade:
– Jag tyckte också att en av presentationerna om parallella regelverk var väldigt intressant. Det gav nya perspektiv.
I Malmö samlade årets Tulldagen 300 deltagare och är årets största mötesplats för alla som arbetar med internationell handel, tull och transportfrågor. Nästa år genomförs Tulldagen i Malmö den 21 oktober.