Artikeln publicerades i Sydsvenskt Näringsliv #2 2025.
Efter nästan tre decennier som vd för Handelskammaren lämnar Stephan Müchler över stafettpinnen till chefekonomen Johan Eklund. Den 1 juni tillträder Johan som ny vd, med uppdraget att vidareutveckla organisationen och möta framtidens utmaningar.
När Stephan i början av året meddelade sina pensionsplaner inleddes sökandet efter en ny vd direkt. Uppdraget föll på Handelskammarens styrelse och de behövde inte titta långt; chefekonomen Johan Eklund var toppkandidaten. Att kunna rekrytera internt var en stor styrka, enligt ordförande Kerstin Lindell.
– Johan har visat sig mycket lämpad för rollen, både genom sin gedigna bakgrund inom nationalekonomi och genom de tydliga avtryck han redan gjort Handelskammarens arbete, säger Kerstin.
Med erfarenhet som vd för Entreprenörskapsforum och ett starkt nationellt nätverk är förväntningarna från styrelsen höga.
– Vi står inför en avgörande fas, där Vision 2030 är en central del. Att förankra den visionen hos vårt fullmäktige och våra 2 500 medlemsföretag är en nyckeluppgift. Samtidigt behöver vi navigera i en global verklighet som präglas av osäkerhet – här kommer Johan att spela en viktig roll i att positionera Handelskammaren som en stark och relevant aktör i både Sverige och Europa.
Eklund kliver fram
Med sin bakgrund och sitt samhällsengagemang var det ett självklart steg för Eklund att ta sig an den nya rollen.
– Det uppriktiga svaret är att mitt intresse för samhällsfrågor har funnits med mig sedan barnsben. Jag har alltid haft ett grundläggande engagemang i frågor som rör samhällsutveckling, även om jag valt att stå utanför partipolitiken, säger Johan.
Det samhällsengagemanget har löpt som en röd tråd genom hans karriär, både inom akademin och näringslivet. Johan har tidigare varit vd för Entreprenörskapsforum och är i dag professor i nationalekonomi vid Jönköping International Business School samt i industriell ekonomi vid Blekinge Tekniska Högskola. Han har studerat vid George Mason University och är affilierad till Indiana University i USA. Sedan 2022 har han varit chefekonom på Handelskammaren, och är även ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.
– Handelskammaren är en oerhört spännande aktör i det svenska systemet. I ett landskap där mycket makt samlas hos arbetsmarknadens parter, utgör vi en partsoberoende näringslivsorganisation med potential att göra verklig skillnad. Det känns både meningsfullt och inspirerande.
Fokus på kontinuitet och dialog
Initialt kommer den första tiden i rollen vara en möjlighet att lyssna och lära.
– Min första prioritet är att lära känna organisationen i detalj och förstå alla delar av verksamheten. Det handlar om kontinuitet, inte kursändringar. Samtidigt vill jag resa runt i vårt stora geografiska område och prata med medlemsföretagen. Deras verklighet ska styra våra prioriteringar.
EU:s inre marknad blir allt viktigare, och Handelskammaren har en nyckelroll att spela i detta.
Han pekar även ut internationell handel och EU:s utveckling som särskilt viktiga områden framöver.
– Vi ser en ökad betydelse av bilaterala handelsavtal och en växande insikt om att Europa behöver stå mer på egna ben. Här ska vi vara en aktiv röst. EU:s inre marknad blir allt viktigare, och Handelskammaren har en nyckelroll att spela i detta.
Framtiden för Handelskammaren innebär inte bara att vara stark i södra Sverige, utan också att göra sin röst hörd där besluten fattas.
– Det finns inget egenvärde i synlighet, men många av de beslut som påverkar våra medlemmar tas i Stockholm och Bryssel. Vi behöver stärka vår närvaro där och det vi ska göra i våra medlemmars intresse, avslutar Johan.
En resa i sydsvenskt näringsliv
Att kort summera nästan 30 år på Handelskammaren är ingen lätt uppgift, men Stephan ser sin tid på Handelskammaren i tre tydliga faser.
– Först handlade det om att bygga en modern organisation. Fusionen mellan Skåne, Blekinge, södra Halland, Kronoberg och Kalmar var fortfarande färsk och det saknades sammanhållning. Vi fokuserade på att rekrytera rätt kompetens, bygga ett starkt team och skapa en känsla av enhet.
Den andra fasen kom när organisationens styrning reformerades. Fullmäktige fick en ny struktur med en tydlig rollfördelning och medlemskapet breddades.
– Vi ville ha en modern bolagsstyrning som medlemmarna kände igen sig i. Resultaten kom snabbt, inte minst med beslutet om Öresundsbron.
Den tredje fasen tog avstamp i Sveriges EU-medlemskap. Genom Handelskammarens roll i Eurochambres kunde sydsvenskt näringsliv ta plats även på den europeiska scenen. Ett arbete som kommer fortsätta framåt.
Handelskammarens del i samhället
Blandhöjdpunkterna nämner Stephan flera konkreta resultat: etableringen av Linnéuniversitetet, där han själv satt i Växjö universitets styrelse och drev fusionen mellan Kalmar och Växjö. Även det omfattande infrastrukturprojektet E22 AB och kampen för Öresundsbron lyfts fram. Men han är också stolt över hur organisationen agerade under pandemin:
– Vi ställde om direkt. Vår organisation har inga långa beslutsvägar – vi började med webbinarier direkt och hade tekniken på plats. Det var många som gjorde liknande, men vi var extremt snabba.
En av de största utmaningarna har varit att skapa förståelse för värdet av en gemensam, regional handelskammare. Många parter tänkte lokalt, men när de såg effekten av vad Handelskammaren kunde åstadkomma gemensamt, vände det. En annan utmaning har varit att balansera det kommersiella med det samhällsorienterade.
– Näringslivet tänker i kvartal, politiken i mandatperioder. Att få de världarna att mötas kräver tålamod och pedagogik. Även om vissa frågor till synes står stilla, så går de mot konstant förändring.
Vad händer nu?
Stephan lämnar inte helt. Han kommer fortsätta som konsult en halv dag i veckan för Handelskammaren och har flera andra uppdrag, bland annat inom bankvärlden. Men nu finns också utrymme för barnbarn och skidresor.
– Jag visste att det var dags. Det här jobbet har varit ett privilegium. Det är få organisationer av vår storlek där du får träffa nästan vem som helst. Det har varit jävligt kul och det har aldrig stått still, avslutar Stephan.