En förebild i en annars konservativ bransch

Bilden visar Matilda Jarbin, hållbarhetsansvarig på Scanlog, sittandes på en stol framför en beige bakgrund

Artikeln publicerades i Sydsvenskt Näringsliv #2 2025. Författare: Kerstin Forsberg. Foto: David Elg

Scanlog är ett logistikföretag specialiserat på transporter med flyg, bil, järnväg och båt. De har också fått ord om sig att vara förebild i hållbarhetsarbetet i en bransch som annars är trögrörlig när det kommer till att göra saker på nya sätt.

Fossilfria bränslen, rimliga arbetsvillkor för all per­sonal och att inga transporter någonsin går tomma. Det är några av beståndsdelarna i arbetet med hållbarare trans­porter och logistikkedjor.

Scanlog är ett skandina­viskt logistikföretag speciali­serat på internationella trans­porter med flyg, bil, järnväg och båt. De har också fått ord om sig att vara förebild i håll­barhetsarbetet i en bransch som annars är konservativ och ganska trögrörlig när det kommer till att göra saker på nya sätt.
Vi är en förhållandevis liten aktör och har därför lättare att ställa om snabbt, säger Matilda Jarbin, hållbarhetsansvarig på Scanlog, då vi ses på deras kontor i Öresundshuset i Malmö.
Den första kunden vi hade som köpte fossilfri sjö­transport med 100 procent reduktion av växthusgaser var Löfbergs Lila så sent som i början av 2024.

Utmaningen här är far­tygstransporten av kaffet från andra sidan jordklotet, men genom att välja biobränsle till både sjö- och vägtransport och tåg däremellan kunde Scanlog erbjuda fossilfritt hela vägen. Enligt Matilda Jarbin är det också enklare att få kunder att köpa biobränsle till fartygstransporter än till flyget. För även företag har flygskam.
Gör du en investering i mer hållbara transporter vill du såklart berätta det i din års­redovisning, men samtidigt vill få företag prata om att man flyger sitt gods så därför köper man inte till biobränsle till flygtransporterna, tyvärr.

Och detta trots att Scanlog erbjuder sina kunder att klimatkompensera sina even­tuella flygtransporter utan någon extra avgift, kostnaden tas i stället från den egna vin­sten. De kunder som ändå väl­jer att klimatkompensera gör det hos Scanlog via företaget South Pole.
Vi stöttar därigenom framför allt energiprojekt i Argentina, Chile och Vietnam.

Scanlog bildades 2013 och har vuxit till att i dag omsätta cirka en halv miljard. Man har varit Gasell-företag flera år och målet är att nå en miljard i omsättning. De har knappt 50 anställda och kontor i Mal­mö, Göteborg, Stockholm, Skellefteå och Oslo, men inget av dessa kallas huvud­kontor utan de olika orterna är snarare specialiserade på olika transportslag. Av företagets omsättning är 40 pro­cent järnvägslösningar i kombination med bil, samt kortsjö (sjötransport inom Europa) i kombination med bil. 60 procent av omsätt­ningen kommer från renodlade bil-, sjö- eller flygtransporter.

Social hållbarhet är självklart också en viktig fråga. För oss på Scanlog som använder leverantörer för att utföra själva transporten så är det viktigt att vi har koll på våra värdekedjor.

Vad är den största hållbarhetsutmaningen för respektive transportslag?

Jag skulle säga att vår största utmaning är utsläppen, både för sjö, flyg och lastbils­transporter. Framför allt är det påverkan på klimatet men vi har också andra utsläpp som kväve- och svavelfören­ingar och partiklar. När vi gjorde vår väsentlighetsana­lys så var det väldigt tydligt att en minskning av utsläppen av växthusgaser skulle vara den mest prioriterade frågan för oss.

Social hållbarhet är också en stor och viktig bit. Inom vägtransporter råder det i dag brist på lastbilschaufförer efter invasionen av Ukraina eftersom många i stället är soldater.

Hur hanterar ni detta?

Social hållbarhet är själv­klart också en viktig fråga. För oss på Scanlog som använder leverantörer för att utföra själva transporten så är det viktigt att vi har koll på våra värdekedjor. Den största ut­maningen, skulle jag säga, har vi just när det gäller interna­tionella lastbilstransporter.

Alla åkerier, rederier eller flygbolag som vill arbeta med Scanlog måste skriva under ett Code of conduct som garanterar hållbarhetsfoku­set i alla led. Vem som är bäst i klassen på hållbarhet vill Matilda Jarbin inte uttala sig om, men hon menar att generellt är svenska åkerier otroligt duktiga på att erbjuda fossilfritt. Hennes förhopp­ning är också att de nya EU-direktiven om bränsle för både sjöfart och flyg kommer göra skillnad. Även om en utomstående kan tycka att direktivets krav på två procent biobränsle i alla transporter ändå är ganska blygsamt.

Matilda Jarbin lyfter ännu en parameter i hållbarhetsar­betet: att aldrig låta transpor­ter gå tomma.
Vi arbetar mycket med synkronisering av transporter för att skapa balans i flödena. Ett exempel är ett tåg som gick från Sverige till konti­nenten med industrigods och sedan tomt på tillbakavägen i 20 år. Nu köper vi det på till­bakavägen och fyller det med livsmedel som ska till Sverige.

0