Yrkesutbildning när reglerna krånglar – exempel från Scania och Uddevalla
Scania ligger i framkant när det gäller kompetensförsörjning, men även de har tvingats hitta lösningar när nuvarande regelsystem sätter stop. Lösningarna har gett goda resultat men till en hög kostnad, som gör att andra företag inte kan delta och som hindrar dem från att skala upp.
I Uddevalla har kommunens Gymnasie- och vuxenutbildning, inom ramen för det befintliga systemet, utvecklat samarbetet med näringslivet. Men de hindras av befintlig lagstiftning från att ta nästa steg.
Lyssna till och delta i samtalet med några av Sveriges främsta företag och utbildare när de delar med sig av hur de arbetar för att lösa kompetensförsörjningen.
Det svenska utbildningssystemet bygger i stor utsträckning på att elever först genomför en utbildning och sedan på egen hand söker arbete. Samtidigt visar internationella exempel att en mer direkt koppling mellan utbildning och arbetsmarknad kan leda till bättre matchning och fler lyckade övergångar till jobb. I många europeiska länder är arbetsgivare involverade redan i antagningsprocessen, vilket skapar en tydlig och attraktiv väg från utbildning till anställning.
I Sverige har vi sett liknande principer inom exempelvis Jobbspår och DUA-satsningar, där arbetsgivarnas tidiga engagemang har varit avgörande för att skapa framgångsrika utbildningsvägar. Nu finns det förslag på att öppna upp för arbetsgivares medverkan även inom Komvux-lärlingsutbildningar, men kanske ska modellen breddas ytterligare?
Skulle en mer arbetsgivarledd antagning, som i flera andra länder, kunna minska trösklarna för anställning? Och vilka förändringar och krav på såväl företag som utbildare krävs för att skapa bättre kopplingar mellan utbildning och företag?
Program
Introduktion: Vad innebär matchning via utbildning, och varför är det bra?
– Sydsvenska Handelskammaren
Scania Production
Uddevalla kommun
Vägen framåt – möjliga reformer och politiska initiativ