Deltagaravgift
4 000 kr/person för medlemsföretag i Handelskammaren eller i Transportindustriförbundet
4 900 kr/person för övriga.
Moms tillkommer. Anmälan är bindande, men platsen kan överlåtas.
EARLY- BIRD: Anmäl dig före den 1 juli så ingår det digitala seminariepaketet .
Tillval: Digitalt seminariepaket innehållande nio föreläsningar
1 750 kr. Moms tillkommer. I det digitala seminariepaketet ingår inspelningar av de nio valbara föreläsningarna. Inspelningarna skickas på mail den 25 november till dig som anmäler dig före 1 juli eller till dig som därefter väljer att köpa till det digitala seminariepaketet vid anmälan.
Sista anmälningsdag är den 13 oktober.
Intresserad av att vara utställare? Hör gärna av dig om ditt företag är intresserad av att ställa ut på årets eller framtida Tulldagar.
Tulldagen är ett heldagsarrangemang för dig som arbetar med tull, internationell handel och transportfrågor. Dagen anordnas varje höst i Stockholm, Göteborg och Malmö och ger deltagarna möjlighet att få information och ställa frågor om förändringar som påverkar deras verksamhet på både kort och lång sikt. Förra året samlades över 300 personer och ett 20-tal utställare på Tulldagen i Malmö, för att lära sig mer och nätverka med andra som arbetar med liknande frågor.
I år arrangerar vi Tulldagen i Malmö den 21 oktober och erbjuder även Tulldagen Online, ett digitalt halvdagsarrangemang, den 25 november. Observera att vi i år är i nya lokaler – nämligen anrika Malmö Slagthus som ligger precis i närheten av Malmö Centralstation.
Innehållet på Tulldagen 2025 är precis som tidigare år varierat. Såväl i de gemensamma passen som i de valbara seminarierna tas en mängd intressanta ämnen upp inom områdena tull, internationell handel och transport.
Nedan ser du programmet för årets Tulldag. Innan du gör din anmälan, läs igenom innehållet i de valbara passen. Det kan vara till hjälp för att välja det som passar dig bäst. Du når de utförligare beskrivningarna genom att klicka fram innehållet vid de olika passen. Det inledande och det avslutande passet är gemensamt för alla deltagare.
Svårt att välja?Det finns möjlighet att köpa till ett digitalt seminariepaket som innehåller inspelningar av de nio valbara föreläsningarna. Inspelningarna skickas ut på mail den 25 november till dig som väljer att köpa till det digitala seminariepaketet.OBS. Om du anmäler dig före den 1 juli så ingår det digitala seminariepaketet
Program Tulldagen 2025 i Malmö
8.30 Registrering med kaffe/te och fralla.
9.00 Välkommen till Tulldagen 2025! (10 min) Malin Madsen och Mariette Gunnarsson, Handelskammaren Moderator: Per Tryding, Handelskammaren Aktuellt från Tullverket Bodil Taylor, Överdirektör Tullverket Panelsamtal– Aktuella frågor som påverkar internationell handel Pernilla Johansson, senior ekonom, Swedbank Aldijana Mehanovic, VD, Fas Converting Machinery AB Emma Adlerton, Executive President Group Affairs, Chief Legal Officer Alfa Laval Group
10.00 Paus. Tillfälle att mingla med övriga deltagare och besöka utställare
10.20 Vad är i fokus inom tullområdet? Stefan Björkencrona och Kenneth Persson, Tullverket
10.50 Paus. Tillfälle att mingla med övriga deltagare och besöka utställare
11.20 Block 1 – valbara pass. Läs mer om innehållet och välj i anmälningsformuläret vilket du vill delta i.
A. Vad krävs av importörer och ombud när CBAM börjar gälla fullt ut?
CBAM, ett klimatstyrmedel som prissätter koldioxid vid import av utsläppsintensiva varor, börjar gälla fullt ut 2026.
Naturvårdsverket och Tullverket berättar vad du behöver göra för att kunna importera varor som omfattas av regelverket.
Föreläsare: Representanter från Naturvårdsverket och Tullverket
B. Framtidens AEO och Trust and Check Trader – en viktig del av tullreformpaketet
Tullreformpaketet som just nu förhandlas kommer att påverka AEO-konceptet. Det införs ett nytt tillstånd, betrodd näringsidkare, Trust and Check Trader. Vad kommer att krävas för att bli AEO respektive betrodd näringsidkare? Hur ser transportörernas och ombudens roller och ansvar ut i framtiden? Vilka kommer att kunna ha vilken status?
Föreläsare: Bo Jarestig, Senior Customs Consultant på Gerlach Sweden AB och ordförande i Transportindustriförbundets tullkommitté samtalar med Tullverkets experter Stefan Björkencrona och Hanna Warmark.
C. Sanktioner och Exportkontroll – nyheter och trender
Sanktioner och exportkontroll är numera två områden som alla företag med internationella affärer behöver förhålla sig till. Den geopolitiska utvecklingen i vår omvärld gör även att olika länder allt mer vidtar egna nationella exportkontrollåtgärder vilket gör landskapet än mer komplext att navigera för företag. Här lyfter vår föreläsare nyheter och trender med fokus på EU, USA och Kina. Han lyfter bland annat Sveriges nya Sanktionslagstiftning, översynen av exportkontrollagstiftningen med anledning av Sveriges Nato-medlemskap men även de förändringar som sker inom EU, USA och Kina.
Föreläsare: Anders Leissner Advokatfirman Vinge
12.00 LUNCH
13.00 Block 2 – valbara pass. Läs mer om innehållet och välj i anmälningsformuläret vilket du vill delta i.
D. Avskogningsförordningen (EUDR)* – nya uppgiftskrav vid import och export
Den 30 december 2025 börjar avskogningsförordningen (EUDR) tillämpas och nya krav börjar gälla vid export och import av aktuella varor. Få en övergripande presentation kring hur EUs Informationssystem (Traces) fungerar och vilken information som behöver lämnas in i systemet inför sändningar av aktuella produkter. Vi går även igenom vad det innebär att visa tillbörlig aktsamhet. Vilka uppgifter om produkten behöver du från dina leverantörer för att kunna visa tillbörlig aktsamhet och för att kunna lämna in förklaring om tillbörlig aktsamhet (fota) i Traces? Vad händer om fota saknas vid export och import?
Föreläsare från Skogsstyrelsen med representant från Tullverket närvarande
*EUDR omfattar en rad produkter som innehåller, har utfodrats eller har producerats med användning av följande råvaror: nötkreatur, kakao, kaffe, oljepalm, gummi, soja och trä. För exportörer, producenter, importörer och handlare inom EU behöver man kunna visa att produkterna som omfattas inte bidragit till avskogning eller skogsförstörelse.
E. Digitaliserad tullhantering – hur hänger system och varuflöden ihop?
AES, CCI, ICS2, NCTS och Smart Border är bara några exempel på hur tullhanteringen digitaliseras. Hur ser in- och utförselprocesserna ut för de olika transportslagen? Hur ser kopplingen ut mellan de olika stegen i tullproceduren?
I detta seminarium får du veta mer om hur systemen och varuflödena hänger ihop i de digitala lösningar som Tullverket har infört och kommer att införa.
Föreläsare: Representanter från Tullverket
F. Navigera i ett osäkert ekonomiskt läge
Geopolitisk oro och återinförda handelstullar gör den globala spelplanen mer svårnavigerad än på länge. Samtidigt kraftsamlar Europa – och nya möjligheter öppnar sig där andra bromsar in.
Vad händer med tillväxten i världens största ekonomier och vilka trender bör företag hålla koll på? Hur påverkas export, investeringar och konsumtion – och vilka strategier kan göra skillnad när framtiden känns oklar? Vår föreläsare ger sin syn på hur man ställer in kompassen när man ska navigera på en komplex världsmarknad.
13.40 Paus. Tillfälle att mingla med övriga deltagare och besöka utställare
14.00 Block 3 – valbara pass. Läs mer om innehållet och välj i anmälningsformuläret vilket du vill delta i.
G. Ekodesignsförordningen (ESPR) – Nytt krav på Digitala produktpass
ESPR omfattar i princip alla varor som ska sättas på EU:s inre marknad. Enbart ett fåtal produktgrupper är undantagna (exempelvis livsmedel, fordon och läkemedel). Syftet med lagstiftningen är att varor som placeras på EU:s inre marknad ska vara miljömässigt hållbara och cirkulära.
Tillverkare av produkter inom EU, och importörer om produkten tillverkats utanför EU, ansvarar för att det finns ett digitalt produktpass. Tullverket kommer som marknadskontrollmyndighet kunna göra kontroller av produktpass vid import av varor.
Produktgrupper som kan komma att omfattas av kravet tidigt är: Järn och stål, aluminium, textilier, möbler, däck, rengöringsmedel, färger, smörjmedel, kemikalier och energirelaterade produkter. Här förväntas de första besluten om vilka produkter som blir först ut att tas i början av 2026, för att träda i kraft i mitten av 2027. Detta nya krav kräver förberedelser redan nu hos alla företag.
Vilka uppgifter passet ska innehålla fastställs i produktspecifika förordningar men kan exempelvis vara ursprung, sammansättning, energianvändning, miljöpåverkan och mängd återvunnet material.
Under detta pass berättar vår föreläsare mer om Ekodesignsförordningen, kravet på digitala produktpass och hur det kan komma att kontrolleras av Tullverket.
Föreläsare Magnus Nikkarinen, Hållbarhetsansvarig – Näringspolitisk expert, Svensk Handel
H. Så tyder du Tulltaxan för restriktions- och sanktionsvaror
Du har klassificerat din vara – hur går du vidare för att avläsa åtgärder i Tulltaxan? I detta seminarium tittar vi närmare på några varukoder med restriktions- eller sanktionsåtgärder.
Föreläsare: Representanter från Tullverket
I. Frihandelsavtal och ursprungsregler – Senaste nytt och framtida möjligheter
Under detta seminarium får du en uppdatering om de senaste förändringarna inom ursprungsregler och frihandelsavtal, med särskilt fokus på PEM-konventionen och dess påverkan på handeln med länder som exempelvis Norge och Schweiz. Vi går även igenom aktuella frihandelsförhandlingar, inklusive uppdateringar av avtalen med Chile och Mexiko. Dessutom får du en översikt av det nuvarande läget för Storbritanniens handelsavtal med EU.
Föreläsare: Christopher Wingård, Kommerskollegium
14.40 Paus med fika
15.10 Det mest sannolika utfallet: Geopolitisk logik i turbulenta tider Årets avslutningstalare Andreas von der Heide ger en bakgrund till det geopolitiska läget och utmanar oss att se de förändringar vi nu upplever ur ett nytt perspektiv.
Andreas von der Heide är VD på Consilio International AB, en geopolitisk rådgivningsbyrå, som han var med och startade upp 2011. Andreas driver även tillsammans med kollegan Emma Jalkander podcasten Geopodden, som sedan 2022 outtröttligt lyfter och kommenterar aktuella geopolitiska frågor.
15.55 Tack för i år! Malin Madsen och Mariette Gunnarsson, Handelskammaren
Varmt välkommen till Tulldagen i Malmö den 21 oktober 2025!
Tulldagen arrangeras även i Stockholm den 4 november, i Göteborg den 13 november och online den 25 november.
Tulldagen är ett samarrangemang mellan Tullverket, Transportindustriförbundet, Västsvenska Handelskammaren, Stockholms Handelskammare och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.
Datum / Tid
Plats
Slagthuset, Jörgen Kocksgatan 7, Malmö
Pris
Deltagaravgift
4 000 kr/person för medlemsföretag i Handelskammaren eller i Transportindustriförbundet
4 900 kr/person för övriga.
Moms tillkommer. Anmälan är bindande, men platsen kan överlåtas.
EARLY- BIRD: Anmäl dig före den 1 juli så ingår det digitala seminariepaketet .
Tillval: Digitalt seminariepaket innehållande nio föreläsningar
1 750 kr. Moms tillkommer. I det digitala seminariepaketet ingår inspelningar av de nio valbara föreläsningarna. Inspelningarna skickas på mail den 25 november till dig som anmäler dig före 1 juli eller till dig som därefter väljer att köpa till det digitala seminariepaketet vid anmälan.
Sista anmälningsdag är den 13 oktober.
Intresserad av att vara utställare? Hör gärna av dig om ditt företag är intresserad av att ställa ut på årets eller framtida Tulldagar.
Vi använder cookies och liknande spårningstekniker för att leverera anpassade lösningar till våra användare av våra webbtjänster. Vill du veta mer om hur vi använder cookies är du välkommen att kontakta info@handelskammaren.com
Läs vår cookie policy
Vi använder cookies och liknande spårningstekniker för att leverera anpassade lösningar till våra användare av våra webbtjänster. Vill du veta mer om hur vi använder cookies är du välkommen att kontakta info@handelskammaren.com. Välj vilka kakor du vill acceptera nedan.
Läs vår cookie policy
Nödvändiga Dessa kakor går inte att välja bort. De behövs för att hemsidan över huvud taget ska fungera.