Den ryska invasionen av Ukraina. Ökade geopolitiska spänningar mellan USA och Kina men även EU och Kina. Detta är några faktorer som gör att alla företag med internationella affärer numera behöver förhålla sig till omfattande regelverk inom exportkontroll- och sanktioner. Det gäller att ha kunskap både kring vem och vilka länder man gör affärer med och vilka produkter ditt företag arbetar med.
Samtidigt börjar det nu ske tydliga förändringar, både i EU och USA, på exportkontrollområdet. Fler nationella åtgärder införs hos enskilda medlemsländer inom EU samtidigt som EU och USA börjar ta fram helt nya exportkontrollregelverk. Detta gör att företag behöver börja arbeta mer strategiskt med exportkontroll framöver för att kunna göra bättre analyser kring effekter på alltifrån företagets investeringsbeslut till val av marknader och leverantörer.
Under denna tvådagarsutbildning ger vi dig grunderna för att arbeta med sanktioner, exportkontroll och för att kunna utveckla ett strategiskt arbete kring exportkontroll för ditt företag.
Det är fokus på EU:s och USA:s regelverk. Vi kommer även att ha ett särskilt avsnitt kring EU:s införda åtgärder mot Ryssland och de vägledningar som EU tagit fram för att visa vilka kontroller och rutiner som de förutsätter att företag har på plats för att inte bryta mot EU:s införda åtgärder mot Ryssland.
Utbildningsdag 1 – torsdagen den 13 mars
- En introduktion till sanktioner och exportkontroll
- Globala regleringar inom exportkontroll
- Jurisdiktion (EU and US)
- Dual Use/Produkter med dubbla användningsområden
- Klassificering av dual use varor (EU and US)
- Licenskrav
- Vilka krav ställs när du gör en tulldeklaration med dual use varor? Vi går igenom ett praktiskt exempel steg för steg från klassificering av en exportkontrollerad vara till att allt är klart för export
- Trender och nyheter på exportkontrollområdet fokus EU, USA och Kina
- Strategisk exportkontroll
- Det sker nu stora förändringar inom EU och USA på exportkontrollområdet. Våra föreläsare belyser utvecklingen och illustrerar hur du kan arbeta mer proaktivt med exportkontroll.
Utbildningsdag 2 – fredagen den 14 mars
- Sanktioner (EU och USA)
- Screening av kunder, leverantörer och andra parter.
- EU:s införda åtgärder mot Ryssland. EU:s vägledningar. Vilka rutiner behöver finnas och vilka kontroller förutsätter EU att ditt företag gör?
- Trender och nyheter på sanktionsområdet fokus EU och USA
- Praktiska aspekter på interna rutiner och policies för att hantera ditt företags varuflöden utifrån sanktioner och exportkontroll.
Observera att ovan är ett ungefärligt program för de båda dagarna. Delar av innehållet kan flyttas till endera av dagarna beroende på frågor och diskussioner som kommer under dagarna.
Utbildningen riktar sig dig som ska börja arbeta med exportkontroll och sanktioner men även för dig som vill förstå hur du kan arbeta mer strategiskt med exportkontroll när nu regelverken förändras. Fokus inom exportkontroll delarna kommer att ligga på Dual Use/Produkter med dubbla användningsområden. Krigsmateriel kommer endast att blir behandlat på en översiktlig nivå.
Utbildningen kommer att genomföras på svenska och sker i samarbete mellan Baker McKenzie Advokatbyrå och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.
Tipsa gärna intresserade kollegor, inbjudan gäller alla på företaget. Varmt välkommen!
Föreläsare
Olof König, partner International Commercial & Trade från Baker McKenzie Advokatbyrå. Han har lång erfarenhet av frågor som rör trade compliance inklusive ekonomiska sanktioner, exportkontroll, tull och frihandelsavtal. Olof arbetar även med frågor rörande mutor, korruption samt andra hållbarhetsfrågor såsom mänskliga rättigheter.