Internationellt Nyhetsbrev: CBAM, Nya Ekodesignkrav, Exportkontroll och Utsläppshandeln


Nya Ekodesignsförordningen får stor påverkan på företag

Denna sommar trädde EU:s Ekodesignförordning i kraft som syftar till att bland annat öka omställningen till cirkulära affärsmodeller. Nu pågår ett arbete att framta specifika ekodesignkrav för olika produkter. De produkter som hittills identifierats som viktiga att erhålla specifika krav på är: Järn och stål, aluminium, textilier, möbler, däck, rengöringsmedel, färger, smörjmedel, kemikalier och energirelaterade produkter.

Denna lagstiftning innebär att företag redan från produktionsutvecklingen behöver se till att deras produkter utformas för att enklare kunna repareras och återvinnas. Det är en mycket omfattande förändring som påverkar många företag och det är hög tid att börja se över hur de ska hantera förändringen.

Handelskammaren håller dessutom ett webbinarium den 25 oktober tillsammans med RISE.
Läs mer om eventet och anmäl dig här
Läs mer om Ekodesignsförordningen i EU:s pressrelease



CBAM- rapportering av faktiska utsläpp

Nu är det dags att börja rapportera faktiskt utsläpp i sina CBAM-rapporter. Nästa rapportering som gjorts från och med 1 juli 2024 innebär att importörer ska rapportera de faktiska utsläppsvärden, utan att använda sig av EU:s framtagna standardvärden. Detta innebär att EU-importörer behöver få faktiska utsläppsdata från sina leverantörer utanför EU. På naturvårdsverkets hemsida förklaras det hur man beräknar de faktiska utsläppen. Dessutom kan du få möta representanter från Naturvårdsverket på årets Tulldagen (7 November). Där kommer de informera om bland annat ansökan om det nya CBAM-tillståndet som kommer bli ett krav från och med 1 januari 2026 för all import av CBAM-varor.
Läs mer om årets Tulldagen
Till Naturvårdsverkets hemsida


CBAM-webinar & FAQ

EU-kommissionen höll i mitten av juni ett digitalt informationsmöte kring CBAM. Under föreläsningen redogör de för bakgrunden till varför EU har infört CBAM, förklarar de olika aktörernas roller. rapporteringskraven samt framtiden för CBAM. Detta möte är inspelat och går att ta del av i efterhand.
Se inspelning här
Läs om EU:s uppdaterade FAQ om CBAM


FAQ om den nya lagstiftningen CSDDD

Den 26 juli trädde EU:s nya lagstiftning CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) i kraft. Genom denna lagstiftning blir större företag skyldiga att införa processer för att identifiera negativ påverkan på människor och miljö i sina globala värdekedjor och aktivt arbeta för att åtgärda dessa. Lagstiftningen kommer dessutom påverka mindre företag som befinner sig i stora företags leverantörskedjor. EU har ny en sida med mer information om lagstiftningen där det även finns ett dokument med vanliga frågor och svar. Vi erbjuder en heldagsutbildning den 17 oktober i CSDDD och vad det innebär att genomlysa sina leverantörskedjor utifrån negativ påverkan på människor och miljö.
För mer info och anmälan
Till samlingssidan om CSDDD
FAQ om CSDDD

WCO-rapport om ursprungskumulation

I början av sommaren släppte WCO en omfattande rapport ”Study on Accumulation/Cumulation” kring ursprungsregler och med en fördjupning kring begreppet kumulation. Rapporten innehåller flera illustrativa exempel på hur företag kan använda kumulation för att uppfylla ursprungsreglerna enligt olika frihandelsavtal i olika delar av världen.
Läs rapporten här


Poddtips: Strategisk utblick- Kina en ny stormakt i en alltmer bipolär värld

FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) diskuterar i ett antal podd-avsnitt, publicerade under sommaren, Kina och landets roll på den nya globala spelplanen. Några frågor som lyfts är vilka strategiska mål har Kina som en global spelmakt? Vilket inflytande har kinesiska staten i kinesiska företag? Ett annat tema som berörs är Kina, AI och datalagring. De lyfter dessutom hur det amerikanska valet kan påverka USA:s politik mot Kina.
Lyssna på poddavsnitten här

Ny utgåva av ”Don’t Let This Happen to You!”

Den amerikanska myndigheten ”Bureau of Industry and Security” har publicerat en uppdaterad utgåva av sin skrift ”Don’t Let This Happen to You! där de sammanställer aktuella fall där företag brutit mot amerikansk exportkontrollagstiftning.
Till senaste utgåvan


Nya tullfria insatsvanor

Från och med 1 juli finns en ny uppdaterad lista med insatsvanor till jordbruks-och industrivaror som blivit tullfria vid import till EU. Varorna på listan är råvaror, halvfabrikat och komponenter som inte finns tillgängliga eller inte tillverkas inom EU i tillräcklig omfattning. Företag kan regelbundet ansöka om att få insatsvaror tullfria förutsatt att de uppfyller vissa kriterier. De kriterierna hittar du på Kommerskollegiums hemsida. Kommerskollegium är även den myndighet som hanterar ansökningar om att få insatsvaror tullfria och kan svara på frågor om du vill undersöka möjligheten för ditt företag.
Läs mer på Kommerskollegiums hemsida


Instruktionsfilmer & vägledning för ETS2

Naturvårdsverket har publicerat en svensk översättning av EU:s allmänna vägledning för ETS2-verksamhetsutövare. I deras referensbibliotek finns även instruktionsfilmer tillgängliga kring hur man fyller i sin övervakningsplan. Från och med den 1 januari 2025 krävs det tillstånd och blir rapporteringskrav för de verksamheter som omfattas av ETS2. Under denna höst behöver därför verksamhetsutövare förbereda sig genom att ansöka om behörighet till EU:s rapporteringssystem där övervakningsplaner ska registreras. Själva handeln med utsläppscertifikat i det nya systemet ETS2 startar 2027.
Se Referensbibliotek för ETS2
Läs mer kring viktiga datum för ETS2 verksamhetsutövare


Rapport kring ETS2 efter 2030

EU har satt upp som mål att man ska vara klimatneutrala 2050 med ett delmål att unionens nettoutsläpp ska vara minst 55% lägre 2030 jämfört med 1990. Den förändrade utsläppshandel är en viktig pusselbit. Dock är det fortfarande oklart kring utformningen av EU:s klimatpolitik efter 2030. I en rapport framtagen av Konjunkturinstitutet diskuterar man hur olika möjliga förändringar av det nya utsläppshandelssystemet ETS2 skulle kunna påverka Sverige. ETS2 kommer att omfatta koldioxidutsläpp från vägtransporter, egenuppvärmning av byggnader samt industri vars utsläpp inte omfattas av nuvarande utsläppshandelssystemet EU ETS.
Läs specialstudien ”ETS2 efter 2030: Inom ESR, självständigt eller i EU ETS”

Rederier: Vägledningsdokument för ETS

EU-kommissionen släppte i juli ett nytt vägledningsdokument till rederier avseende ETS. Vägledningen innehåller information om övervakningsplaner och hållbara biobränslen. Sjöfarten kommer gradvis att fasas in i utsläppshandelssytemet (EU ETS) från 2024 för att år 2026 vara helt infasad i systemet.
Till vägledningen
Läs mer om ETS och sjöfarten på Naturvårdsverkets hemsida


Hantering barnarbete i leverantörsled

The Centre of Child Rights and Business har släppt en vägledning med information och praktisk guding till hur företag kan agera när man upptäcker barnarbete i globala leverantörsled. Centret har hanterat över 1000 anmälningar om barnarbete och i vägledningen presenteras berättelser och intervjuer samt ges praktiska tips kring hur företag kan arbeta förebyggande mot barnarbete.
Läs vägledningen här


EU:s fjortonde sanktionspaket

Under sommaren 2024 antog EU sitt fjortonde sanktionspaket mot Ryssland. Paketet innehåller bland annat nya exportrestriktioner, ökade krav på företag att vidta diligence åtgärder, åtgärder för att motverka kringgående av införda sanktioner, nya listade personer och företag inklusive i tredje land.
Läs mer om sanktionspaketet här

Belarus: EU vidtar nya åtgärder

I syfte att komma åt kringgåendet av EU:s införda sanktioner mot Ryssland som sker via Belarus, skärper EU sina åtgärder mot landet. Dessutom införs ytterligare exportrestriktioner mot varor som kan tänkas stärka Belarus industri, men även varor och teknik för sjöfart samt ytterligare lyxvaror. Det blir även fler importförbud av vissa varor från Belarus samt förbud att tillhandahålla vissa former av tjänster. EU-företag ska även i framtida avtal införa en klausul om förbud mot återexport till Belarus.
Läs mer på Europeiska rådets hemsida


Utländska direktinvestering faller

En svagare efterfrågan i världsekonomin, osäkra ekonomiska utsikter och ökade geopolitiska spänningar påverkar internationella direktinvesteringar globalt sett. En viktigare faktor som dessutom påverkar är den mer protektionistiska industripolitiken i USA, Europa och Asien. I Sverige föll direktinvesteringarna mellan 2022 och 2023, Sverige är dock fortsatt den fjärde största marknaden i Europa för direktinvesteringar.
Här kan du läsa Business Sweden:s analys ”Vänteläge i turbulenta tider”


USA tar bort vissa importrestriktioner

Efter flera års förhandlingar tar USA bort importrestriktionerna för viss import av växter från 21 EU-medlemsländer. År 2013 införde USA importrestriktioner där man klassade att EU hade förekomst av växtskadegörarna Asiatisk långhornad skalbagge och citrus långhornad skalbagge. Dock förekom inte dessa skadegörare i merparten av EU:s medlemsländer men de införda åtgärderna påverkade alla EU-länderna. De amerikanska åtgärderna har sedan dess regelbundet varit uppe för diskussion mellan USA och EU och nu har man nått en viss framgång i dessa förhandlingar. Läs mer här


Exportchefsindex – dämpad optimism

För det tredje kvartalet i Business Sweden exportchefsindex fortsätter indexet att falla tillbaka. Detta indikerar att svenska exportföretag har en mindre optimistisk syn på framtiden. Faktorer som påverkar detta tankesätt är den ekonomiska utvecklingen i både Kina och USA.
Ta del av hela analysrapporten i ”Dämpad optimism- Exportchefsindex tredje kvartalet 2024

Kenya- nytt handelsavtal

Den 1 juli började ett nytt handelsavtal mellan Kenya och EU att gälla. Avtalet är det mest långgående på hållbarhetsområdet som EU har med ett afrikanskt land. För varor som uppfyller villkoren för ursprung i avtalet EUR.1-certifikat eller fakturadeklaration används för att få lägre tullavgifter.
Läs mer om avtalets användning på Tullverkets hemsida
Läs mer om avtalet med Kenya i EU:s pressrelease


Avskogningsförordningen – delta i test av system

Nu finns möjligheter för aktörer som berörs av avskogningsförordningen att delta och testa EU-kommissionens system för att ladda upp den informationen som kommer att krävas i intyg om tillbörliga aktsamheter enligt förordningen. På Skogsstyrelsens hemsida finns mer information om vilka uppgifter som kommer att krävas samt länkar för dem som vill delta och testa detta nya system.
För mer information och anmälan till test, besök Skogsverkets hemsida

På årets Tulldag kommer dessutom Skogsstyrelsen att föreläsa om Avskogningsförordningen samt de nya kraven vid import-och export eftersom man i sina tulldeklarationer kommer behöva hänvisa till ett giltigt referensnummer. Läs mer om årets Tulldag här


Business in Challenging Contexts

ICC har tagit fram en ny vägledning för att hjälpa företag att hantera olika frågeställningar som kan uppstå när en marknad där man verkar bli utmanad att fortsätta ha verksamhet i. Exempelvis kan situationer uppstå vid krigsutbrott, införandet av handelssanktioner, större brott mot mänskliga rättigheter eller politiska kriser. I dessa situationer uppstår regel dilemman kring om man ska stanna eller lämna marknaden. I vägledningen ges praktiska råd kring ett antal viktiga frågor att tänka igenom när en sådan krissituation uppstår och man ska fatta beslut om fortsatt närvaro på marknaden.
Se vägledningen här


EU:s plan om Trump vinner

I en artikel på Europaportalen beskriver hur EU nu arbetar fram en plan kring handel utifall att Trump skulle vinna det amerikanska valet. Trump har sagt att han ska införa tullar på minst 10 procent mot omvärlden vilket skulle påverka EU. Genom att ta fram ett erbjudande till Trump hoppas EU bli undantagna.
Läs mer om planen i artikeln på Europaportalen


Digitala A.TR från Turkiet

Nu är det möjligt för exportörer från Turkiet att utfärda digitala A. TR-certifikat som används enligt tullunionsavtalet mellan EU och Turkiet. De digitala A. TR-certifikaten har en QR-kod men behöver inte innehålla en underskrift.
Läs mer om certifikatet på Tullverkets hemsida

Vad innebär den nya PEM-konventionen?

Den 1 januari 2025 börjar de nya ursprungsreglerna inom den så kallade PanEuroMed-konventionen. Detta innebär att nya och mer moderniserade ursprungsregler börjar gälla. Bland annat höjs toleransnivå, direkttransportkravet tas bort och EURMED-certifikatet försvinner. I en video förklarar Christopher Wingård, Kommerskollegium, vad förändringen innebär. Se videon här


Prenumerera på vårt Nyhetsbrev för att få de senaste inom handel direkt till din e-post! Fyll i dina uppgifter här nedan.

0