Artikeln publicerades i Sydsvenskt Näringsliv #4 2024. Författare: Thomas Rödin
Nu startar nätverket för unga ledare upp även i Sydost. Målet är att kunna nå ut till fler och vara en del av att forma morgondagens ledare.
Att vara ledare är något som ställer höga krav både på individen och på organisationen. Men som ung ledare är det inte alltid lätt att få de förutsättningar man behöver. Därför initierades för drygt tio år sedan Sydsvenska Industri- och Handelskammarens nätverk för Unga Ledare i Malmö. Här erbjuds en ettårig utbildning med avsikt att gynna såväl individens som företagets utveckling, samt skapa förutsättningar för ett gott ledarskap. Tack vare det goda utfallet av utbildningen och en vilja att nå ut till fler, startade man i november även upp ett nätverk i sydost.
– Genom åren har drygt 200 unga ledare gått utbildningen i Malmö, och jag är själv en av dem. Är man baserad utanför Skåne så kan det dock vara en utmaning rent geografiskt att kunna delta i nätverket. Därför kände vi att vi ville bygga upp en plattform även i sydost där vi kan bidra gällande kompetens och nätverkande, berättar Johan Schörling, regionchef affärsservice på Handelskammaren sydost.
– Varje grupp består av 6–8 deltagare. Utbildningen pågår under ett års tid och inleddes med ett två-dagars internat på Stufvenäs Gästgifveri för att deltagarna ska få möjlighet att lära känna varandra. Det blir också en möjlighet för oss att utvärdera vilken nivå individerna är på och vad de behöver. Därefter tilldelas de en mentor, och träffas sen under ytterligare sex heldagar med olika aktiviteter som berikar deltagarnas ledarskap, fortsätter Johan.
Själv ser Johan tillbaka på sin tid som deltagare i utbildningen med värme. Han känner att nätverket har varit till stor nytta för hans utveckling som ledare, och han har fortfarande kontakt med sin mentor.
– Jag träffade fantastiska personer under utbildningen som jag fortfarande håller kontakten med. Man är i samma fas i livet och har mycket gemensamt. Dessutom hade jag förmånen att få en väldigt engagerad mentor som har agerat dörröppnare i min fortsatta karriär, och vi har fortsatt att träffas kontinuerligt.
– Programmet handlar till stor del om att lära sig att hitta eget sitt ledarskap och fokuserar på individen. Vilka är mina styrkor och svagheter och var är jag idag? Innan man kan leda andra måste man kunna leda sig själv, konstaterar Johan Schörling.
Två av de unga ledare som deltog på det inledande internatet på Stufvenäs var Patriot Maliqi, finance manager på Riflex Film och Rebecca Mjösberg, HR manager på batteritillverkaren Saft.
– Jag ville vara en del av Unga Ledare eftersom jag ser det som en bra möjlighet att utveckla mina ledarskapsförmågor och lära mig mer om vad som krävs för att bli en inspirerande och bra ledare. Programmet ger mig chansen att utbyta erfarenheter med andra, utvecklas som individ och skapa ett nätverk. Jag gillade verkligen hur avslappnat och välkomnande det kändes. Det gjorde det lätt att slappna av och ta in allt vi pratade om, säger Patriot Maliqi.
– Det verkar vara ett spännande och inspirerande program och jag ser det som ett sätt att utvecklas vidare i min nuvarande roll. En möjlighet till personlig utveckling och att knyta kontakter och ett nytt nätverk. Mina reflektioner efter första tillfället är att det var två fantastiska dagar med en så himla härlig grupp och handledare. Jag ser verkligen fram emot det här året tillsammans med dem och jag är övertygad om att vi både kommer utveckla varandra och utvecklas tillsammans, fortsätter Rebecca Mjösberg.
Vad kännetecknar en bra ledare utifrån ert sätt att se det?
– En bra ledare är någon som inspirerar och lyfter andra genom att vara lyhörd, kommunikativ och tydlig med sina mål. De är inte bara förebilder utan också bra på att skapa en trygg och inkluderande miljö där alla känner sig värdefulla. Dessutom tycker jag att en bra ledare har modet att fatta beslut, samtidigt som de kan anpassa sig efter olika situationer, säger Patriot.
– För mig är en bra ledare en person som är trygg, ser sin grupp, stöttar, motiverar och inspirerar till utveckling, avslutar Rebecca.
Här är två andra nya nätverk som ni absolut inte bör missa att ta del av:
Välkommen till EKONOMEN – nätverket för dig som arbetar med ekonomi!
Ekonomiavdelningen är en funktion alla bolag har. I vissa fall större och i andra fall mindre. Känner du att du vill få kontakt med någon på en annan ekonomiavdelning för att dela erfarenheter och inspireras tillsammans? Då är EKONOMEN nätverket för dig! Vi vill finnas här för att hjälpa ekonomiavdelningarna bli starkare inom redovisningsfrågor, skatt, analys och övriga frågor som är aktuella för att motivera och stötta ekonomiavdelningarna i vår region. Nätverket kommer att träffas cirka 6–8 gånger per år och starten är planerad till februari 2025. Läs mer på: handelskammaren.com/natverk/ekonomen
Handelskammarens Kompetensnätverk
Kompetensbrist är en av näringslivets största utmaningar och den blir allt påtaglig i takt med att arbetsmarknaden förändras och branschernas behov utvecklas. Handelskammarens nya kompetensnätverk erbjuder därför en mötesplats där näringslivet kan möta dessa utmaningar, och riktar sig till företag och organisationer i södra Sverige som vill stärka sin kompetensförsörjning. Här får ni möjlighet att forma strategier, lära er mer om aktuella utbildningstrender och skapa värdefulla kontakter. Läs mer på: handelskammaren.com/ natverk/kompetensnatverk